Фото

У Србији пронађени ракови старији од диносауруса: Живи фосили настањују баре и мочваре Засавице (ФОТО)

Сремска Митровица – Специјални резерват природе Засавица надалеко је познат као место у ком живе специфичне биљене и животињске врсте. У прилог томе иде и овогодишње откриће биолога који су на овдашњем подручју пронашли примитивне ракове, који припадају групи живих фосила који потиче изгорњег камбријума пре око 500 милиона година.


Завршена реконструкција моста у Косјерићу однетог у поплавама: На дан кад је поново пуштен у функцију, један Косјерац просуо на мост пуну кесу пара

Косјерић – Петнаест дана пре предвиђеног рока завршена је реконструкција моста на реци

Скрапеж у центру Косјерића, а у току ове дседмице очекује се завршетак радова на заштитној огради и постављање саобраћајних знакова, казао је за РИНУ председник општине Жарко Ђокић.

Према његовим речима у наредних 30 дана очекује се и завршетак радова на уређењу и продубљивању речног корита.


Како су Европа и Америка преузели технологију из ариљских воћњака

Чачак – У Свечаној сали Агрономског факултета у Чачку данас је представљена монографија „Јагодасто воће – технологија гајења заштите и прераде, склопљена 726 страна знањем и искуством петорице научника из овог краја, уз финансијску подршку Министарства просвете РС. Кеига студиозно обухвата начин гајења седам воћних врста – јагоде, малине, купине, рибизле, огрозда, хибрида између црне рибизле и огрозда, и боровнице, а потписују се доктори Светислав Петровић, Томо Милошевић, Дарко Јевремовић, Иван Глишић и Небојша Милошевић.


Технички ремонтни завод „Чачак“ обележио 95 година од оснивања: Носилац задатака модернизације

Чачак - Војничком свечаношћу у Техничком ремонтном заводу „Чачак”, обележен дан Завода и 95 година од његовог оснивања.

Свечаности су присуствовали командант Копнене војске генерал - потпуковник Милосав Симовић са сарадницима и премештени припадници ове установе.


Нововарошанин извршио кривично дело утаје пореза: Оштетио буџет РС за три милиона динара

Пријепоље/ Нова Варош - Припадници Министарства унутрашњих послова у Пријепољу, у сарадњи са Пореском полицијом у Ужицу, поднели су кривичну пријаву против четрдесетпетогодишњег мушкарца из Нове Вароши, због постојања основа сумње да је извршио кривична дела пореска утаја и неосновано исказивање износа за повраћај пореза и порески кредит.

РИНА

.


Црвени орах родио код Андровића из Тополе: Плодови необичне боје воле виноградарска подручја (ФОТО)

Топола – Са првим јесењим данима почела је и берба ораха, а породица Андровић у свом воћњаку  сусрела са изузетно необичном плодовима. Споља су изгледали попут оних обичних, али кад су их отворили имали су шта и да виде – плодови су били црвени.


Пацијент из Лучана пребачен у Крагујевац: У чачанској болници хоспитализовани пет особа

Чачак - На свим одељењима у оквиру Опште болнице Чачак, која су претворена у ковид одељења, хоспитализовано је 5 пацијената.   У протекла 24 часа један пацијент је отпуштен.


Регулација тока западне Мораве у дужини од 32 километра: Највећи еколошки проблеми приликом изградње саобраћајнице која ће повезати пола милиона људи (ФОТО)

Чачак – Моравски коридор укупне дужине од 112 километара, биће подељен на три деонице и девет сектора, имаће 78 мостова и повезаће пола милиона становника. Поводом његове изградње, стручњаци су приступили изради Студије процене утицаја на животну средину, а јавна презентација одржана је у седам градова и општина кроз које Моравски коридор пролази.


Град Ужице одобрио поскупљење цена воде и канализације: Приход биће утрошен за реконструкцију водоводне и канализационе мреже

Ужице - Градско веће прихватило је захтев „Водовода“ и одобрило повећање цена воде и канализације од 18 одстo. Ово поскупљење условљено је већим трошковима који настају код прераде воде у новом постројењу и директно утичу на њену цену коштања, али и због потребе да се крене у реконструкцију градске водоводне и канализационе инфраструктуре.


Потпуно обустављен саобраћај на магистралном путу ка Златибору: Алетренативни правац преко села Мачкат

Ужице – На деоници пута Кнежевићи – Бела Земља – Ужице (Мачкат) због извођења радова на мосту Сушица, 01. 10.


У ужичкој болници хоспитализовано девет пацијената: Две особе у тешком стању

Ужице – У Општој болници у Ужицу тренутно је хоспитализовано девет пацијената позитивних и суспектних на корона вирус.

.


Пореска управа у Пријепољу након дуго времена добила новог директора: Инспектор на челу управе задужене за 4 општине Златиборског округа

Пријепоље - Пореска управа у Пријепољу добила је новог директора. Уместо Сабрије Мушовића који је пензионисан, за новог в.


У ужичкој болници примена крвне плазме у лечењу пацијената оболелих од корона вируса: Приводе се крају радови на изградњи амбуланте за пријем у зимском периоду

Ужице - У ужичкој болници у току су припреме за могући нови налет короне. Према речима директор Здравственог центра др Милоша Божовића, приводе се крају радови на изградњи монтажног објекта испред инфективног одељења ужичке Опште болнице у којем ће се налазити ковид амбуланта која ће обезбедити боље услове за пријем пацијената у зимским месецима.


Запаљена мачка у Чачку запалила Србију: Радници "Зоо хигијене" откривају да ово није једини случај малтретирања животиња

Чачак - Након што су у петак ујутру радници чачанске Зоо хигијене добили позив од станара у Босанској улици у насељу Алваџиница, да уклоне угинулу животињу, затекли су на лицу места страшан призор.

Угљенисане остатке мачке су према предвиђеним процедурама покупили, место попрскали дезинфекционим средствима и пренели у објекат где се чувају остаци животиња које су угинуле, а налазиле су се на јавним површинама како би се утврдило да нису угинуле од неке заразне болести.


Ево за колико пара Миливоје продаје центар села: Брезна на Сувобору ипак није забит на "крају света" (ФОТО) (ВИДЕО)

Горњи Милановац - Србију је пре неколико дана обишла вест да један човек продаје центар српског села на обронцима Сувобора. Миливоје Филиповић, повратник из Француске уложио је своју уштеђевину у куповину Дома културе, поште, продавнице, сушаре у свом родном месту, желећи да опет оживи крај у ком је момковао.


Планина која ове године дефинитивно обара све рекорде: Дино парк на Златибору посетило чак 70.000 људи (ФОТО)

Чајетина - Златиборски локалитети, намењени забави и уживању најмлађих, али и осталих генерација, и овог лета остварили су одличну посету, а у неким случајевима, попут Дино парка и Торника, поставили и нове рекорде. Посетиоци су уживали и у новоотвореном каубојском граду на Водицама Ел Пасо Сити, Авантура парку, купалиштима и базенима.


На ковид одељењима чачанске болнице налази се седам пацијената: У протекла 24 часа није било пријема у чачански здравствени центар

Чачак - На свим одељењима у оквиру Опште болнице Чачак, која су претворена у ковид одељења, хоспитализовано је 7 пацијената. У протекла 24 часа није било пријема и отпуста пацијената.


Најудаљенија села Сјенице нису заборављена: Војска Србије брине о мештанима Пештерске висоравни

Сјеница - Припадници Војске Србије су, у сарадњи са Црвеним крстом из Сјенице, у селима Раждагиња и Буђево на територији ове општине реализовали акцију „Војни лекар на селу“.
У оквиру акције, која за циљ има пружање медицинске помоћи мештанима удаљених села са отежаним приступом систему здравствене заштите, вршени су општи здравствени прегледи мештана, уз поделу пакета са намирницама и кућном хемијом.