Град заменио селом, кренуо у органску производњу и није се покајао

У Србији према статистичким подацима има преко 40.000 напуштених домаћинстава, у којима би се могло живети. Ипак, ретки су они који се из града врате на село. На тај корак одлучила се породица Ристановић из Чачка, и постала успешан произвођач органске хране. 

 Зоран Ристановић 6. октобра 2000. године одлучио је да прода стан у центру Чачка и пресели се на село. Вратио се у дедину кућу у Пријевору, и није се покајао. Ту живи са супругом и троје деце.

 На парцелама које нису обрађиване 50 година покренуо је органску производњу поврћа и воћа, и ако пре тога ништа није знао о послу у који се упушта. У производњу је кренуо са једним колицима и лопатом.

Зоран казе да је најгоре када земља стоји необрађена, па је своје парцеле без икакве надокнаде нудио заинтересованим произвођачима, а једини услов је био да не користе хемикалије. Двадесетогодишњи Милан Лекић из Мркоњић града у Пријевору како каже учи тајне органске производње.

Овај посао тражи доста времена и одрицања  али много тога је на дохват руке. Засукати рукаве и не паузирати сваких 15 минута, први је Зоранов савет.

 

РИНА

10.05.2019.


Fotografije
Видео


Видео снимке могу преузети само регистровани корисници.

Број видео снимака: 4