Креативност ученика Техничке школе показана на делу: Најбољи радови изложени у Дому културе

У холу чачанског Дома културе отворена је 16. годишња изложба радова ученика Техничке школе. Посетиоци имају прилику да се упознају са најуспешнијим ученичким радовима насталим у току ове школске године. А имају чиме и да се похвале. Са бројних такмичења нихови ученици враћали су се са наградама и признањима.

Матурант Данијел Благојевић за фотографију “Свако дрво је важно “, награђен је на конкурсу Европски дневник. Фотографијом се бави три године, а осећај за простор, детаље и кадрирање учи и на смеру архитектонски техничар.

"Одувек су ме занимали фотографија и уметност. Волим да сликам облаке и небо, а на овој фотографији која је настала једног јутра у Амстердаму, ухватио сам лепо и маглу и једно дрво. Све се добро уклопило, а одговорило је и еколошкој теми конкурса ", рекао је Данијел.

 

И Жељко Зекавичић и Михаило Главоњић, ученици првог разреда на смеру електротехничар информационих технологија, осветлали су образ школе. Њихов филм о очувању животне средине награђен је на државном такмичењу из мултимедијалних презентација.

"Ми смо кроз један скеч покушали да дочарамо како ће изгледати наша планета за 30 година ако наставимо да загађујемо природу. Све почиње од једног омота за чоколаду који незаинтересовано бацимо, али он нам се ипак врати, као смеће на дивљој депонији", каше Жељко.

Ови радови као и цртежи, пројекти и макете, који су приказани на изложби у Дому културе, резултат су креативности ученика, тимског рада и жеље да се стечена знања представе на најбољи начин. Снежана Маријановић професорка на грађевинском смеру, истиче да се ученици и професори труде да сваке године Чачанима представе најбоље радове.

" Желимо да покажемо шта су све наши ученици научили ове године. То је и нама јако занимљиво, да видимо како се мења ниво њиховог знања и профил интересовања. Све више имамо дигиталне уметности, све мање ручних цртежа. Сваке године уписујемо дивну децу, а школу смо осавременили обнављањем опреме и новим кабинетима", рекла је професорка и архитекта Снежана Маријановић.

 

Од макета објеката традиционалног стила до модерне архитектуре, ништа није страно вредним рукама чачанских средњошколаца. Многи од њих определиће се за студије архитектуре, машинства или грађевине.

"Ова изложба резултат је нашег рада , труда и ентузијазма, који покушавамо да показемо кроз радове. Желимо да покажемо да Чачак има младе људе који имају перспективу и желе да се у нечему остваре", рекао је Владимир Бошковић, матурант Техничке школе, који жели да  школовање наставити на Архитектонском факултету.

 

Добар почетак за средњошколце којима су многи путеви отворени, а за Чачак би било добро да се неки од њих тим путем и врате у родни град. Изложба радова у холу Дома културе биће отворена до 17.маја.

РИНА

10.05.2019.


Fotografije