Kuda ide ovaj svet: Dečak iz Podgorice drugo maloletno lice ucenjivao eksplicitnom fotografijom, podneta krivična prijava     ·     Dečak preminuo posle incidenta u školi     ·     Uhapšen muškarac zbog bacanja molotovljevog koktela na lokal u Prokuplju     ·     Ova škola od dece pravi srpske domaćine: U Svilajncu đaci imaju farmu svinja i goveda, proizvode svu hranu koju jedu a ostane i za prodaju - veliko bravo (FOTO)     ·     Danas isplata učeničkih i studentskih kredita i stipendija     ·     Održana 53. smotra recitatora „Pesniče naroda mog”     ·     Pogodjen avion, piloti se padobranom spustili u Konjeviće kod Čačka: Čitavo selo tada je tražilo vozače neprijateljskih letelica, meštani pregledali svaki metar     ·     Ovo su ključni momenti u nestanku male Danke iz Bora     ·     Paklicama cigareta daju potpuno novi život i upotrebnu vrednost: Nesvakidašnja reciklaža u Aranđelovcu, hipoterapija od koristi i za osobe sa invaliditetom (FOTO)     ·     Otac i sin iz Crne Gore napadnuti u Italiji, razbojnici im oteli sat vredan 20.000 evra     ·     Rekao da ide do toaleta i pobegao iz Prekršajnog suda: Uhapšen muškarac u Kragujevcu koji se uspeo da umakne policiji     ·     Ekološka katastrofa na srpskoj granici: Danonoćno gori divlja deponija u mestu Mostine kod Rožaja, meštani jedva žive i dišu od smrada     ·    


Autor: RINA.rs


Чачак као отаџбина


Лозница на Јелици – Јуче је о Светог Василија Острошког у Лозници Горан Мрђеновић сазвао своје мало славско друштво, не слутећи да ће икад, после свог банијског Двора на Уни, морати да се кући на Јелици. Не беше нас много, петор домаћих, једна добра редуша и још петоро намерника, у дому који расте и усправиће се, ако вишњи каже.
У ову сиромашку кућу приспели су, мало иза поднева, чачански градоначелник Милун Тодоровић и председник Скупштине града Игор Трифуновић, поздравили се с домаћином и сели поред гибанице коју су спремиле сусетке. Јер, Горанова супруга беше отишла у Двор на Уни како би неговала посустале старце, деца за њом, али ће се вратити на ово чачанско побрђе. Вели Горан, и додаје:
- Овде данас позвао сам моје драге суграђане, градоначелника и председника СО, да ми увеличате још један велики празник Св. Васијила, да попијемо кафицу, у знак захвалности за све што сам добио доласком у овај град. Са једним малим топлим гостопримством пробам да се одужим колико могу, кафом и ракијом.
И додаје:


- Ја сам 1990. дипломирао ветерину у Загребу, ту одрастао, одатле иде моје путешествије „Олујом” преко Руме, Тутина, Улциња и коначно Чачка, где сам дошао пре две годне, нашао сам овај лијепи плац, купио и направио ову кућу, имамо обитељдску, здраву заједницу. Прво сам се силом прилика задесио у општини са Игором и Милуном и затражио помоћ пошто процедура траје неки период па су ми људи изашли у сусрет да то мање траје. У међувремену, унео сам два сундјера и ту сам морао спавати. То смо у малом року покрили и споља ушушкали, сад има прилике да се то још мало уређује.
Зашто баш Чачак?


Да сам отишаио у Смедерево питали би ме зашто баш Смедерево. Чачак има ову позицију, прошао сам целу Србију али сам тражио овакву средину. Плац на 540 метара надмарске висине је најидеалнији за живот, ту желим да живе моја унучад, не у смогу.


А шта каже чачански градоначелник Милун Тодоровић?


- Људи су одабрали Чачак као најбоље место где ће да да живе на нашој прелопој планини Јелици. Увек смо водили рачуна и водићемо да они опстану у нашом граду, посебно ме радује однос стародседелаца у Лозници, Горан је пажљив ветеринар, а такви су и мештани према њему.
Неку врсту домаћинске руке намерницима су пружили први Горанови суседи, Богосав Грујовић, његова супруга и двоје унучади, уз једну сусетку. С тим што је Богосављев унук Перо широм крилио српски барјак, машала.


Ако Србин човеку пружи руку, биће бољитка.
РИНА

 


13.05.2019.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO