Nesreća na motoru je zauvek promenila njegov život: Milan i njegovi prijatelji imaju snažnu poruku za mlade - na maturu idite bez automobila i ne pijte dok vozite (FOTO)     ·     Predsednik Srbije putuje u Kotor na Samitu lidera Zapadnog Balkana: Odlaganja sednice UN o Srebernici za 22. maj     ·     Kancelarija za KiM: Priština zabranila prevoz pozorišne opreme Zvezdara teatra na Kosovo     ·     Zatvoreni bazen u Gornjem Milanovcu i zvanično dobio kumu koju je tražila čitava Srbija: Ana je pobedila na konkursu sa predlogom da kompleks nosi naziv "23. april" - duboka je simbolika ovog datuma     ·     Dnevnica 4.000 dinara, smeštaj i hrana obezbeđeni: Malinari već dali oglase da traže berače crvenog zlata da bi se obezbedili na vreme, dobrog radnika danas je preteško naći     ·     Nezapamćeno razbojništvo - oplljačkao ženu nasred Kraljevog trga na Zlatiboru: Mladić iz Majdanpeka uhapšen zbog teške i opasne krađe, određen mu pritvor     ·     Čačak će imati svoju Knez Mihailovu za ponos: Radovi na izgradnji pešačke zone u srcu grada u punom jeku, sve će biti gotovo do kraja juna (FOTO)     ·     Maloletnik (12) vozio automobil na autoputu, policija ostala u šoku kad je zaustavila vozilo     ·     Vatra još uvek gori na deponiji kod Užica, uz velike napore vatrogasaca spasilaca smanjuje se količina dima: Oscilacije pristune u kvalietu vazduha     ·     Dečak svom selu "doneo" asfaltni put nakon 30 godina: Strahinji predsednik lično obećao i to ispunio, meštani oduševljeni kažu - ovo je naš Miloš Veliki (FOTO)     ·     Teretnjaci čekaju na granicama po sedam sati     ·     Oleana Zelenska zahvalila Vučiću na podršci Ukrajini     ·    


Autor: RINA.rs


Ово је велика и чудотворна српска светиња у подножју планине Јелице: Многи људи су у манастиру Стјеник пронашли спас молећи се свецу чије мошти ту почивају (ФОТО)


Чачак – У чачанском селу Бањица, у подножју планине Јелице, налази се једна од највећих српских светиња. Пре седам векова браћа Мрњавчевићи подигли су манастир Стјеник у ком данас почивају мошти Светог Јована Стјеничког над којим су се излечили многи путници намерници који су спас од физичких, али и духовних тескоба потражили управо у овој божијој кући. Манастир Стјеник налази се испод истоименог брда, а уколико се од његових старих дрвених врата упутите 500 метара путем узбрдо, доћи ћете до извора под називом Светиња, за чије постојање су везана многа божија чуда.


„Девојчицу која је рођена слепа, родитељи су по сваком празнику доводили на извор и умивали је. Након једног богослужења она је прогледала кад је имала три године, касније је постала чак и учитељица. Затим, жена која је била срчани болесник, бајпасеве и операцију је избегла управо захваљујући молитви над моштима и води са светог извора. Данас верници овде врло често долазе и сви са собом носе флаше, како би наточили воде и понели својим кућама“, каже старији мешатанин села Бањица.


Према предању Јован Стјенички је највише времена проводио у посту и молитви, у једној пећини изнад манастира. У лето 1462. године Турци су упали у манастир запалили га, а игумана Јована усмртили. На месту где је сахрањен касније је подигнута нова црква. Приликом обнове манастира 1950. Године на Видовдан, његове мошти су ископане и пребачене у манастир и од тада народ овог краја овде се моли, тражи лек за своје болести и разрешење многих невоља, Бројни су они који су се овде излечили од епилепсије и плућних болести.


"До пре неколико година до манастира Стјеник водила је само узана стазица, кроз шуму, уз поток. Али и поред тога народ је долазио на поклоњење свецу. Чак су многи верници остајали по читаву ноћ у цркви, а хладне ноћи испод Јелице нису их одговориле од ове намере и како кажу – светац је увек помагао", кажу мештани.


РИНА




25.03.2022.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO