Bombe padale kao kiša, jedna od glavnih meta bilo je ovo mesto: Nema stajanja ni po aprilskom snegu, vrši se razminiranje aerodroma Ponikve kod Užica (FOTO)     ·     Vučević: Na vojnoj vežbi Vihor 2024. preko 2.000 pripadnika Vojske Srbije     ·     Velike gužve na biralištima u Hrvatskoj     ·     Nevreme odnelo krov, ali ove godine spremno da primi mališane: Najbolji đaci iz Priboja i Prilužja sa Kosova, kao i osobe sa invliditetom imaće besplatno letovanje (FOTO)     ·     Plati, pa se klati: Od sada javna imovina oštećena u saobraćajnim nezgodama popravlja se o trošku lica koje ju je izazvalo, nova praksa JP Gradac     ·     Vozaču golfa se bore za život, dok su svi ostali stabilno: Šest osoba je povredjeno u sinoćnom udesu saniteta i putničkog auta kod Priboja     ·     Karambol kod Topole, sudar tri vozila u selu Desimirovac: Dve osobe povređene, jedno lice hitno prebačeno u kragujevačku bolnicu     ·     Incidenti ispred Kliničkog centra, građani naslino ulaze i napadaju zaposlene: Hitno potrebna policijska patrola koja će tokom noći da dežura ispred ove ustanove     ·     Uvek prvi na liniji odbrane Lima od smeća: Pribojski ekolozi čiste gomile otpada nakupljene na lančanicama, ružne slike sa lepe reke postaće prošlost     ·     Uleteli specijalci po nalogu i izvršili pretres: Uhapšena direktorica Agencije za sprečavanje korupcije u Crnoj Gori     ·     Osumnjičeni za ubistvo Danke Ilić (2) stigli u tužilaštvo     ·     Učenica iz Srbije povređena u saobraćajnoj nezgodi na ekskurziji     ·    


Autor: RINA.rs


Необична ромска трка: Ко први до девојке – њему њена рука, али само у колу!


Неготин – Сваког маја наочиглед мирна Карађорђева улица, познатија као циганска махала, одједном живне, кад се са разгласа зачује гласна музика и тактови познатих песама. Тад напоље изађу и стари и млади, друже се и певају, али они који су доброј кондицији, мало и потрче у традиционланој трци.

Право да се тркају имају само мушкарци. Први на стазу излазе малишани, а онда после младићи до двадесет година. Мотив за учешће, али и за победом код ових старијих је изузетан јер награда оном ко стигне први до циља јесте - рука најлепше Ромкиње!

Наиме, девојка која се у насељу издваја по својој лепоти држи колач који осваја најбржи, а после тога награда је да поред ње заигра у колу, и то у оном најскупљем које се зове мерцедес.

И док се данашњи момци уопште не труде око девојака, Роми из Неготина буквално се поломе да би само на пар минута држали руку најлепше.

“Трчим сваке године и неколико пута сам стигао први. Велика је част за нас Роме кад освијимо наш традиционлани колач, али и кад у колу играмо са најлепшом девојком”, каже Бојан Јовановић.

Најлепша девојка бира се сваке године, прошле је то била Маја Асановић која је и ове године блистала у дугој златној хаљини. А на питање да ли је међу момцима који су трчали била и њена симпатија, загонетно се смешкала.

“Мени је свеједно ко ће да стигне први. Ко год буде ја са њим одиграм коло. Сви наши момци су џентлемени и то се може видети и по томе што им није тешко да трче како би били у нашој близини”, рекла је Маја.

Неготински Роми на овај начин се веселе сваког маја већ скоро 100 година уназад. Међутим, нису момци увек трчали по асфалту, јер су своје снаге одмеравали и по блату и макадаму.

“Немаштина је велика била. Некад смо трчали и боси, али нисмо одустајали јер желели смо да испоштујемо ромску традицију. Драго ми је што видим и ове младе момке и девојке, који не заборављају одакле потичу и поштују своје претке”, прича старина Драгутин Бегановић, кога су на стази заменили унуци.

После трке, ромско весеље потраје до дуго у ноћ, а управо на оваквим прославама млади се упознавају, заљубљују и после венчавају.

РИНА


15.05.2019.



Fotografije


Video



x
  Prijava na RINAPRO