Километарска колона Бесмртног пука Новог Сада показала да чувамо сећање на 9. и 15. мај, Дан победе

Нови Сад - Река људи марширала је улицама Српске Атине на Дан победе.

„Било је лепо у Београду, али у Новом Саду је одржан вероватно најбројнији и највеличанственији Бесмртни пук Европи, мимо Русије“, оценио је координатор Бесмртног пука Србије, Ненад Симоновић.

У Европи је Други Светски рат завршен 9. маја, док је у Србији и Југославији тек пробојем Сремског фронта сломљена кичма фашистичким окупаторима, чији су последњи војници заробљени на данашњи дан, 15. маја 1945. године.

Родољубље и патриотизам пречанских Срба живо се задржао и код данашње генерације, којој ни јака киша није била никаква препрека да искаже своје поштовање и сећање на славне претке и њихове жртве у свим ратовима за слободу.

То је, подсетимо, посебно нагласио и градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић у обраћању учесницима Бесмртног пука на Тргу Слободе 9. маја.

„Да није било њих, ми данас не бисмо живели у слободи. Много дугујемо нашим прецима, али још више дугујемо нашим потомцима. Имамо обавезу да им предамо сигурну, стабилну, безбедну и мирну Србију, да им буде добра кућа у којој ће остати да живе и раде. Циљ нам је да се наша држава даље економски развија, да буде политички призната, а без културе сећања не можемо добро утабати пут будућим генерацијама“.

Хиљаде учесника Бесмртног пука Новог Сада, који је по први пут одржан у Српској Атини, доказало је да ће ова манифестација постати традиционална.

Подсетимо, ове године Бесмртни пук је одржан у: Новом Саду, Београду, Нишу, Крагујевцу, Краљеву, Крушевцу, Кикинди, Сомбору, Панчеву, Ужицу и Параћину. 

 

 РИНА

15.05.2019.


Fotografije