Страх од помора пчелињих друштава никад већи: Несавесни воћари прскају пестицидима у свако доба дана и у огромним количинама, једина сламка спаса им је примена новог закона (ФОТО)

Чачак - Цена српског меда достигла је историјски максимум и ова домаћа намирница је изузузетно тражена на европском и светском тржишту. Пчелари се након низа лоших, коначно надају једној доброј години, међутим највише страхују од несавесних воћара који употребом хемијских средстава за прксање засада неретко изазивају поморе пчела. Многа пчелиња друштва до сада су страдала управо због таквог понашања, а пчелар Добросав Јелић пре неколико година остао је без 70 одсто својих кошница јер су поједини прскали пестицидима на све стране и онда кад за то време није.


"Ми смо претрпели огромну штету 2019. године због чега сами воћари морају да сносе одговорност. Неопходно је да прскају у ноћним сатима и воде рачуна. Имате примере кад упале тракторе и крену да пршћу док су пчеле напољу усред дана и тад долази до масовног помора. Ако наставе са несавесним понашањем неће бити пчела, а без пчела неће бити ни воћа", каже за РИНУ Добросав.

01.04.2022.


Fotografije