Kraj agonije se nazire: Ugašeno 70 posto požara na telu deponije Duboko kod Užica, termovizijski dronovi locirali žarište     ·     Oni imaju preko 50 godina ali bez problema pešače na stotine kilometara: Igor, Novica i Ostoja krenuli peške od Romanije do Krfa, žele da pomognu izgradnju kampa Svete Srbije (FOTO)(VIDEO)     ·     Ne zanima ih cena goriva, oni voze - na struju: Na Zlatiboru na deset lokacija postavljeni punjači za električna vozila, punjenje na nekoliko njih potpuno besplatno     ·     Vodeni topovi i jake sirene: Vatrogasci iz Podgorice kolegi priredili nesvakidašnji ispraćaj u penziju, ovako svoj radni vek završavaju samo pravi heroji (VIDEO)     ·     Tragedja u Valjevu: Nastradao mladić star 18 godina kad je vozeći automobil sleteo sa puta i udario u drvo, jedan dečak teško povređen     ·     Upadao u stanove kroz otvorena balkonska vrata i prozore pa nosio sve što se našlo pod rukom: Razbojnik uhašen u Budvi zbog tri teške krađe     ·     On napravi skoro 100 tepsija bureka u jednoj smeni: Ljuboje je čuveni pekar iz Čačka i kaže - mladi neće ovo da rade, čim uprljaju malo više ruke idu na izlazna vrata (FOTO)     ·     Počeli radovi na izgradnji puteva na Pešterskoj visoravni     ·     Za 12 sati na putevima u Srbiji poginulo 5 osoba     ·     U Horgošu uhapšene četiri osobe     ·     Ne mogu stići da proizvedu koliko im traže: Zbog ratova u svetu vojna fabrika iz Lučana ima pune ruke posla i širi svoje kapacitete, kreće se i sa prozvodnjom trofaznog baruta (FOTO)     ·     Pet botaničkih bašta postavlja se na planini Zlatar: Fantastične vesti za sve ljubitelje popularne srpske planine, ovog leta uživanje u novim sdržajima     ·    


Autor: RINA.rs


Једна нога му је краћа за читавих 35 центиметара, али храбром младићу хендикеп није уништио челичну вољу: Марко из Ариља је невиђени борац, освојио врхове о којима сањају чак и искусни планинари (ФОТО)


Ариље - Као беба сусрео се огромним теретом са којим се носи читавог живота, Марко Поледица из Ариља је особа са инвалидитетом, коме је  на рођењу дијагностикована аплазија фамура уз скраћење ноге. Данас је овом младићу нога краћа 35 центиметара и протеза му помаже при сваком кораку.

Марко живи посебним стилом живота, снагом челичне воље никада не одустаје, успешан је планинар који је освојио чак три планинска врха о којима сањају и искусни планинари. Он сваки резултат мери пређеним километрима, а успон надморском висином.

„Толико лепоте видим, и реке и планине, ми овде у Ариљу имамо најчистију реку, то је драгуљ, штета да се не види са највише стене у овом крају. Природа је за мене посебан стил живота”, рекао је за РИНУ, Марко, јунак наше приче.

Маркове подвиге свесрдно подржава мајка Славица и даје му снажан ветар у леђа.

„Моја жеља је да он успе на сваком путу на који крене, на свакој стази, подржавам да ради све што воли. Наша заједничка жеља за успехом побеђује страхове. Поента и јесте у томе да жеља за нечим штго човек воли и жели да ради превлада и буде јача од страха”, појаснила је Маркова мајка Славица.

Иза Марка су дуге стеновите стазе наше земље, али вај момак скромно прича и оним освојеним ван Србије.

„Нјавиши врхови које сам освојио налазе се у Македонији на планини Пелистер, то су та три врха Пелистера. Највиши врх је 2468 метара”, казао је он.

Марко тврди да је било препрека, да су врхови деловали неосвојиво, али их је ипак успешно савладао.

„Терен је био доста каменит, било је изузетно тешко савладати та три врха, сваки следећи био је тежи од претходног, успони су били све већи један од другог, стене такође, међутим успео сам. Пронашао сам снагу у себи и борио се”, закључио је Марко.

Човек који елиминише страх засигурно ће савладати и највише планинске метре, а овај младић је јединствен пример у томе.

РИНА


22.04.2022.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO