Kraj agonije se nazire: Ugašeno 70 posto požara na telu deponije Duboko kod Užica, termovizijski dronovi locirali žarište     ·     Oni imaju preko 50 godina ali bez problema pešače na stotine kilometara: Igor, Novica i Ostoja krenuli peške od Romanije do Krfa, žele da pomognu izgradnju kampa Svete Srbije (FOTO)(VIDEO)     ·     Ne zanima ih cena goriva, oni voze - na struju: Na Zlatiboru na deset lokacija postavljeni punjači za električna vozila, punjenje na nekoliko njih potpuno besplatno     ·     Vodeni topovi i jake sirene: Vatrogasci iz Podgorice kolegi priredili nesvakidašnji ispraćaj u penziju, ovako svoj radni vek završavaju samo pravi heroji (VIDEO)     ·     Tragedja u Valjevu: Nastradao mladić star 18 godina kad je vozeći automobil sleteo sa puta i udario u drvo, jedan dečak teško povređen     ·     Upadao u stanove kroz otvorena balkonska vrata i prozore pa nosio sve što se našlo pod rukom: Razbojnik uhašen u Budvi zbog tri teške krađe     ·     On napravi skoro 100 tepsija bureka u jednoj smeni: Ljuboje je čuveni pekar iz Čačka i kaže - mladi neće ovo da rade, čim uprljaju malo više ruke idu na izlazna vrata (FOTO)     ·     Počeli radovi na izgradnji puteva na Pešterskoj visoravni     ·     Za 12 sati na putevima u Srbiji poginulo 5 osoba     ·     U Horgošu uhapšene četiri osobe     ·     Ne mogu stići da proizvedu koliko im traže: Zbog ratova u svetu vojna fabrika iz Lučana ima pune ruke posla i širi svoje kapacitete, kreće se i sa prozvodnjom trofaznog baruta (FOTO)     ·     Pet botaničkih bašta postavlja se na planini Zlatar: Fantastične vesti za sve ljubitelje popularne srpske planine, ovog leta uživanje u novim sdržajima     ·    


Autor: RINA.rs


Све је већа потражња за овим занимањем, а све мање школованих конобара: Средња школа у Горњем Милановцу уписује овај смер за 15 ученика, кључна професионалност у обављању посла


Горњи Милановац - Ко жели да ради као конобар увек може наћи посао, а плата уз потенцијални бакшиш може донети добру зараду. Док неке школе укидају, ЕТШ "Књаз Милош" из Горњег Милановца ове године уписује смер конобар, за 15 ученика.

"Конобар представља сваки угоститељски објекат и најважну карику између госта и кувара. Од квалитета његове услуге и односа према госту, зависиће и рад ресторана, кафеа или хотела. Ово занимање тражи љубазност, комуникативност, уредност, познавање страних језика и професионални однос према послу", рекао је Војкан Миаиловић, професор куварства и услуживања.

Ученици ће бити заједно у истом разреду са куварима, јер су, иначе и у пракси конобари и кувари усмерени једни на друге и чине заједнички тим. Ошто је још битније од примања наруџбине, преношења наруџбине, одношења, поспремања и наплате, су психо-моторне вештине, психичка стабилност, комуникативност и љубазност.

"Конобар је смер који изискује нешто више теорије, а праксу ће бити организована у неком од градских угоститељских објеката. Након завршеног 3. степена, кувар/конобар, наши ученици могу одмах да упишу вишу хотелијерску школу", рекао је Миаиловић.

О професији конобар и свом искуству бродског конобара, средњошколцима куварског смера причао је и познати милановачки коктел мајстор.

"То је хуман и одговоран посао у угоститељству. Задужење конобара је послуживање гостију, одржавање личне опреме, леда, столова. Потребно је познавање страних језика пре свега, јер ћете имати иностране госте, а од свега је најважнији ваш однос према послу. Све је подређено госту, служењу и томе да он буде задовољан.Такође, потребно је да познајете сва јела и пића које ресторан нуди, да их препоручите и да својом љубазношћу некоме улепшате дан", сматра Бојан Ковачевић, конобар и коктел мајстор.

За будуће средњошколце који желе да открију мале тајне великих мајстора кухиње, или да се школују за конобара, Економско-трговачка школа “Књаз Милош” у Горњем Милановцу може бити добар избор и право место.

РИНА

 


29.04.2022.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO