Млади неће да се муче, чим упрљају руке враћају кецељу: Љубоје из Чачка преко двадесет година је бурекџија, у једној смени направи чак 100 тепсија омиљеног српског доручка и може добро да заради (ФОТО)

Чачак - Будућност омиљеног српског доручка, масног бурека, могла би у неким наредним годинама бити веома упитна јер је све мање младих који се одлучују да заврну рукаве и испрљају руке брашном, уљем и месом. Иако је плата добра, у престоници и око 1.000 еура, све је узалуд. Част овог специјалитета најчешће брани стара гарда, скоро пред пензијом. Чачанин Љубоје Смоловић врхунски је мајстор свог заната, испод његове руке до сада је изашло на хиљаде врућих бурека и специјализовао се само за његово прављење. Таквих као он, данас је мало.

"По мени, све друго сем бурека је доста теже правити јер онај који прави пецива, мора да ради читаву ноћ. За бурек, устанеш мало раније.. око три сата, треба да се замеси тесто, затим одстоји у зависности од температуре да упије масноћу како би посло могло да се баца и развуче у танке корице. Велики гиганти у нашој области, некада су обучавали по 10 младих пекара од којих је неколицина остајала у послу и добијала титулу мастора, данас бар у нашем граду можеш на прсте да их набројиш", каже за РИНУ Љубоје.

09.05.2022.


Fotografije