Godine su samo broj, oni imaju preko 50 ali bez problema pešače na stotine kilometara: Igor, Novica i Kostoja krenuli peške od Romanije do Krfa, žele da pomognu izgradnju kampa Svete Srbije (FOTO)(VIDEO)     ·     Ne zanima ih cena goriva, oni voze - na struju: Na Zlatiboru na deset lokacija postavljeni punjači za električna vozila, punjenje na nekoliko njih potpuno besplatno     ·     Vodeni topovi i jake sirene: Vatrogasci iz Podgorice kolegi priredili nesvakidašnji ispraćaj u penziju, ovako svoj radni vek završavaju samo pravi heroji (VIDEO)     ·     Tragedja u Valjevu: Nastradao mladić star 18 godina kad je vozeći automobil sleteo sa puta i udario u drvo, jedan dečak teško povređen     ·     Upadao u stanove kroz otvorena balkonska vrata i prozore pa nosio sve što se našlo pod rukom: Razbojnik uhašen u Budvi zbog tri teške krađe     ·     On napravi skoro 100 tepsija bureka u jednoj smeni: Ljuboje je čuveni pekar iz Čačka i kaže - mladi neće ovo da rade, čim uprljaju malo više ruke idu na izlazna vrata (FOTO)     ·     Počeli radovi na izgradnji puteva na Pešterskoj visoravni     ·     Za 12 sati na putevima u Srbiji poginulo 5 osoba     ·     U Horgošu uhapšene četiri osobe     ·     Ne mogu stići da proizvedu koliko im traže: Zbog ratova u svetu vojna fabrika iz Lučana ima pune ruke posla i širi svoje kapacitete, kreće se i sa prozvodnjom trofaznog baruta (FOTO)     ·     Pet botaničkih bašta postavlja se na planini Zlatar: Fantastične vesti za sve ljubitelje popularne srpske planine, ovog leta uživanje u novim sdržajima     ·     Silovit, direktan sudar vozila u Čačku: Dve osobe povređene, prebačene u Opštu bolnicu     ·    


Autor: RINA.rs


Ако сте дремали на Ђурђевдан, на истом месту морате одспавати и данас: Бројна народна веровања везана су за данашњи дан, Марковдан пун симболике за Србе


Чачак - Након што су Срби прославили свог великог свеца Светог Ђорђа, данас многи верници славе Марковдан. За овог свеца везани су многи обичаји и народна веровања, а многа од њих и данас се и данас практикују. Као и Ђурђевдан блиско је повезан са пролећним циклусом обичаја и са свим што има везе са буђењем природе.

"Да би година била родна верује се да тада треба почети неке радове. Такође, важи веровање да треба устати рано на оба свеца да би људи били вредни и да их не би хватао дремеж током читаве године. Такође, наш народ верује да уколико задремате на Ђурђевдан, да то исто треба урадити и на Марковдан, да му година не би била лоша и то да спава на истом месту. Наши стари водили су се логиком да два минуса дају плус, то значи фактички да се искупе за то што су учинили на Ђурђевдан", казала је за РИНУ, етнолог Снежана Ашанин етнолог.

Без обзира колико било брзо време у ком живимо, традиција везана за празника сачувала се до данашњих дана. Дан који дели Ђурђевдан и Марковдан такође је један од важнијих дана у години.

"Ова два свеца у некако спојена, тиме што је само један између њих, знајући да ми славимо по три дана, некако се поклапало са трећим даном, односно првим даном славе светог Марка и то има јако велике везе и симболике и да су ова два свеца повезана у једну нераскидиву везу", рекла је Ашанин.

Марковдан се у Србији прославља од давнина, а као и за већуну великих празника везано је веровање да на овај дан не би требало радити тешке физичке послове у пољу. Према причама старих, светац ће они који буду били у њиви кажњавати неверемном током читаве године.

РИНА


08.05.2022.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO