Žena i ja smo odmah istrčali napolje, tamo su bile i komšije: Zatresao se Čačak, zemljotres pogodio grad na Moravi     ·     Ono što je lepo to je i skupo: Ako želite da vreme provedete na Tari, ponesite pune novčanike, od ponedeljka kreće naplata vozačima koji dolaze u Nacionalni park     ·     Ruku nisam mogla da pomeram, ovde sam se oporavila: Lekovite i čudotvorne vode u Ovčar Banji, smeštana na sat ipo od Beograda u prelepom delu Srbije (FOTO)     ·     Čačak i region se pokrenuli, u rekordom roku skupljen novac za Jovana: Najlepša vest stiže iz grada na Moravi, samohranom ocu heroju sada će biti bar malo lakše (FOTO)     ·     Na zahtev opozicije izbori se održavaju 2. juna     ·     Vatra mu odnela krov nad glavom, a bolest prikovala za krevet: Teška sudbina Milomira kida srce, živi u preteškim uslovima i potrebna je pomoć dobrih ljudi     ·     Eksplozija kod Zvečana, niko nije povredjen: Policija na licu mesta     ·     Vraćali se s planinarenja, pa autom sleteli u provaliju kod Splita     ·     Dan visokih zvanica sutra na vežbi Vojske Srbije "Vihor 2024“ na "Pešteru"     ·     Odmah zatvor: Mladić iz Rožaja osuđen na 15 dana robije, odbio da se podvrgne testiranju na drogu dok je upravljalo vozilom     ·     Sneg pade na behar, na voće: Vremenske (ne)prilike zadale nove glavobolje poljoprivrednicima, težak sneg mogao bi da slomi grane i uništi plodove (FOTO)     ·     Od 1. maja gas jeftiniji za industrijske potrošače za oko 15 odsto     ·    


Autor: RINA.rs


На данашњи дан пре више од четири века спаљене су мошти Светог Саве: Патријарх Порфирије служи Свету Архијерејску Литургију у манастиру Милешева, након тога одлази у Црну Гору


Пријепоље – Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије обишао је манастир Милешеву где га је дочекао Преосвећени Епископ милешевски Атанасије са многобројним верним народом Пријепоља и суседних градова. Данас, на 425. годишњицу спаљивања моштију Светог Саве његова светост ће служити Свету Архијерејску Литургију у манастиру Милешеви.

„Манастир Милешева запамћен је у историји као веома значајно културно, историјско, просветно, народно средиште српског народа. Милешевски храм је, међу свима храмовима Српске православне цркве, највише заслужио да се назове Светосавским храмом јер, управо у милешевском храму боравиле су мошти првог српског просветитеља и Архиепископа Светога Саве, преко 360 година, од преноса из Трнова па док нису потегнуте одавде и понесене, од стране Османлија, на београдски Врачар, да тамо буду спаљене”, каже владика милешевски Атанасије.

Свечаној доксологији присуствовали су преосвећена господа епископи жички Јустин, крушевачки Давид, тимочки Иларион, ваљевски Исихије, будимљанско-никшићки Методије и захумско-херцеговачки Димитрије, представници локалних власти, Војске Србије, Исламске заједнице Србије, културних и јавних установа.

У раним поподневним часовима, његова светост Патријарх Порфирије ће наставити боравак у Епархији милешевској, где ће му око 14 часова пред храмом Светог великомученика Георгија на Гукама у Пљевљима бити приређен свечани дочек а планирано је и освећење црквено-народног дома.

Патријарх српски Порфирије ће од 9. до 12. маја боравити у канонској посети светосавским епархијама Милешевској, Захумско-херцеговачкој, Црногорско-приморској и Будимљанско-никшићкој.
.
РИНА


10.05.2022.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO