На данашњи дан пре више од четири века спаљене су мошти Светог Саве: Патријарх Порфирије служи Свету Архијерејску Литургију у манастиру Милешева, након тога одлази у Црну Гору

Пријепоље – Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије обишао је манастир Милешеву где га је дочекао Преосвећени Епископ милешевски Атанасије са многобројним верним народом Пријепоља и суседних градова. Данас, на 425. годишњицу спаљивања моштију Светог Саве његова светост ће служити Свету Архијерејску Литургију у манастиру Милешеви.

„Манастир Милешева запамћен је у историји као веома значајно културно, историјско, просветно, народно средиште српског народа. Милешевски храм је, међу свима храмовима Српске православне цркве, највише заслужио да се назове Светосавским храмом јер, управо у милешевском храму боравиле су мошти првог српског просветитеља и Архиепископа Светога Саве, преко 360 година, од преноса из Трнова па док нису потегнуте одавде и понесене, од стране Османлија, на београдски Врачар, да тамо буду спаљене”, каже владика милешевски Атанасије.

10.05.2022.


Fotografije