Крст и зидине велике српске светиње, овако сада изгледа потопљена Ваљевска Грачаница: Храбри спортисти одлучили се на несвакидашњи зарон, остали затечени призорима под водом (ФОТО)(ВИДЕО)

Ваљево - Вештачко језеро Ровни смештено на 15 километара од Ваљева настало је због потребе водоснабдеавња неколико градова и општина Колубарског округа. Изградња бране Стубо-Ровни је почела још 1988. године, прекинута већ 1991. да би била настављена 2001. године а званично завршена у септембру 2015. године. Изградњом бране и пуњењем језера, потопљена је Црква Светог Арханђела Михаила у Тубравићу, позната као „Ваљевска Грачаница“ што је изазвало контроверзе у јавности. Чланови Ронилачког спортског клуба "Борац" из Чачка одлучили су се да зароне управо до ње и како кажу, остали фасцинирани призорима на које су наишли под водом.

"Еуфорија, узбуђење, поштовање и доза страха. Не знам како бих другачије описао тај зарон. Врх крста је на три метра испод површине, а врата на око 10, температура воде је око пет степени. Зато смо користили опрему за роњење у хладној води. То је место на ком није много њих ронило и заиста се не може описати речима. Знате да роните како би видели једну велику светињу под водом. Да ли је одлука о потапању исправна или не у то не улазимо али осећај је посебан", каже за РИНУ ронилац Бојан Драшковић.

13.05.2022.


Fotografije
Видео


Видео снимке могу преузети само регистровани корисници.

Број видео снимака: 1