Bombe padale kao kiša, jedna od glavnih meta bilo je ovo mesto: Nema stajanja ni po aprilskom snegu, vrši se razminiranje aerodroma Ponikve kod Užica (FOTO)     ·     Vučević: Na vojnoj vežbi Vihor 2024. preko 2.000 pripadnika Vojske Srbije     ·     Velike gužve na biralištima u Hrvatskoj     ·     Nevreme odnelo krov, ali ove godine spremno da primi mališane: Najbolji đaci iz Priboja i Prilužja sa Kosova, kao i osobe sa invliditetom imaće besplatno letovanje (FOTO)     ·     Plati, pa se klati: Od sada javna imovina oštećena u saobraćajnim nezgodama popravlja se o trošku lica koje ju je izazvalo, nova praksa JP Gradac     ·     Vozaču golfa se bore za život, dok su svi ostali stabilno: Šest osoba je povredjeno u sinoćnom udesu saniteta i putničkog auta kod Priboja     ·     Karambol kod Topole, sudar tri vozila u selu Desimirovac: Dve osobe povređene, jedno lice hitno prebačeno u kragujevačku bolnicu     ·     Incidenti ispred Kliničkog centra, građani naslino ulaze i napadaju zaposlene: Hitno potrebna policijska patrola koja će tokom noći da dežura ispred ove ustanove     ·     Uvek prvi na liniji odbrane Lima od smeća: Pribojski ekolozi čiste gomile otpada nakupljene na lančanicama, ružne slike sa lepe reke postaće prošlost     ·     Uleteli specijalci po nalogu i izvršili pretres: Uhapšena direktorica Agencije za sprečavanje korupcije u Crnoj Gori     ·     Osumnjičeni za ubistvo Danke Ilić (2) stigli u tužilaštvo     ·     Učenica iz Srbije povređena u saobraćajnoj nezgodi na ekskurziji     ·    


Autor: RINA.rs


Крст и зидине велике српске светиње, овако сада изгледа потопљена Ваљевска Грачаница: Храбри спортисти одлучили се на несвакидашњи зарон, остали затечени призорима под водом (ФОТО)(ВИДЕО)


Ваљево - Вештачко језеро Ровни смештено на 15 километара од Ваљева настало је због потребе водоснабдеавња неколико градова и општина Колубарског округа. Изградња бране Стубо-Ровни је почела још 1988. године, прекинута већ 1991. да би била настављена 2001. године а званично завршена у септембру 2015. године. Изградњом бране и пуњењем језера, потопљена је Црква Светог Арханђела Михаила у Тубравићу, позната као „Ваљевска Грачаница“ што је изазвало контроверзе у јавности. Чланови Ронилачког спортског клуба "Борац" из Чачка одлучили су се да зароне управо до ње и како кажу, остали фасцинирани призорима на које су наишли под водом.

"Еуфорија, узбуђење, поштовање и доза страха. Не знам како бих другачије описао тај зарон. Врх крста је на три метра испод површине, а врата на око 10, температура воде је око пет степени. Зато смо користили опрему за роњење у хладној води. То је место на ком није много њих ронило и заиста се не може описати речима. Знате да роните како би видели једну велику светињу под водом. Да ли је одлука о потапању исправна или не у то не улазимо али осећај је посебан", каже за РИНУ ронилац Бојан Драшковић.

Како су били једни од ретких који су се усудили да зароне баш на тој локацији, својом камером су забележели како је то све изгледало. Иако су у клубу сви професионалци, кажу да пред њима није био нимало лак задатак.

"Долазак до саме локације није нимало лак, ношење опреме која је тешка око 50 килограма и цела припрема захтевали су изузетну физичку припремљеност и упорност. Са мном су били још Борис Бајић, Игор Милосављевић и рођени брат Братислав. Оно што смо искусили овим зароном вредело је сваког уложеног труда", рекао је Бојан.

Ронилачко спортски клуб "Борац" има око 20 активних чланова, једног инструктура и два асистента за сада. А циљ ових момака јесте промоција овог предивног спорта у њиховом граду. Често им се Чачани обраћају са молбама, а једна је била посебно необична.

"Били смо ангажовани од стране једног деведесетогодишњака који је пре 40 година намерно потопио свој комби у Западну Мораву. Невероватно је, али смо успели да га пронађемо, али донекле подразумевано баш у лошем стању. Две трећине комбија било је затрпано у муљ, стене и камање. Једна трећина била је доступна, али се кидала као лист од папира", открива Бојан.

Поред свих ових лепих ствари и фантастичних подводних предела, тежу страну посла за ове храбре спортисте представљају ситуације кад их ангажују како би пронашли особе које су у води настрадале. Иако никоме у тим тренуцима није лако и тада су на висини задатка и зато капа доле за ове Чачане.

РИНА


13.05.2022.



Fotografije


Video



x
  Prijava na RINAPRO