Zakucao se u kamion: Teška saobraćajna nezgoda kod Topole, sudar putničkog i teretnog vozila     ·     Začuli eksploziju pa onda vatrogasne sirene: Prve slike sa mesta požara u centru Čačka, policija ispituje ceo sluačaj i vrši uvidjaj (FOTO)(VIDEO)     ·     Deda prebio maloletnu unuku u Beogradu: Naneo joj teške telesne povrede, preti mu 10 godina robije     ·     Drastična promena vremena utiče na kardiovaskularne pacijente     ·     Zoranu Maksimoviću „Zlatna buklija” i nominacija za Gran pri nagradu publike     ·     Užas u Beogradu: Tramvaj oborio ženu na autokomandi     ·     Uhapšen glumac Sergej Trifunović u Beograd: Kupovao marihuanu u Beogradu     ·     Žena i ja smo odmah istrčali napolje, tamo su bile i komšije: Zatresao se Čačak, zemljotres pogodio grad na Moravi     ·     Ono što je lepo to je i skupo: Ako želite da vreme provedete na Tari, ponesite pune novčanike, od ponedeljka kreće naplata vozačima koji dolaze u Nacionalni park     ·     Ruku nisam mogla da pomeram, ovde sam se oporavila: Lekovite i čudotvorne vode u Ovčar Banji, smeštana na sat ipo od Beograda u prelepom delu Srbije (FOTO)     ·     Čačak i region se pokrenuli, u rekordom roku skupljen novac za Jovana: Najlepša vest stiže iz grada na Moravi, samohranom ocu heroju sada će biti bar malo lakše (FOTO)     ·     Na zahtev opozicije izbori se održavaju 2. juna     ·    


Autor: RINA.rs


Драган је највећи узгајивач паунова у Србији, љубав према рајским птицама прерасла у успешан бизнис: Потражња за њима не јењава, људи их купују да им красе дворишта (ФОТО)


Сремска Митровица – У селу Салаш Ноћајски надомак Сремске Митровице живе птице које су за неке симбол лошег времена, али ипак за наке друге доносе срећу и благостање. Пaунови плене свojим изгледом, а заправо се помоћу свог богатог перја крију од предатора. Раскошни реп са јаким бојама и перима дужим од два метра никога не остављају равнодушним . Драган Лукић најпре је ове царске птице почео да гаји из љубави, затим је то прерасло у бизнис и данас је он највећи узгајивач паунова у Србији.

„На пролеће креће процес парења , тада му реп расте и до два метра када показује своју раскош и тако дозива свог партнера. Што је китњастији, то је привлачнији. Не каже се узалуд – шири се као паун. Пре десет година када су овде биле велике зиме ја сам мислио да су ми сви угинули, али се испоставило да су преживели температуру од чак минус 28 степени, доста су отпорни иако потичу из топлијих крајева Азије и Африке, нарочито бели фазани самим тим имају и бољу цену. Ја сам успео да генетиком и упаривањем да их створим још отпорније“, рекао је за РИНУ, узгајивач Драган.

За ове рајске птице из породице фазана границе не постоје, све већа потражња је у земљама Балкана и своје место проналазе као декорација у манастирским портама као и породичним домовима.

„То је све спонтано кренуло када сам пре 12 година набавио пар индијских плавих паунова, након првог излегања птица, зарада од продаје мени се осладила и кренуо сам мало избиљније тиме да се бавим, и сада тренутно имам преко 20 примерака разних врста. Базирао сам се на беле, шарене црнокриле и блаве и продаја иде добро. У моје двориште долазе људи са свих страна, од Македоније до Мађарске и од Бугарске до БиX. Цена за пилиће је од 30 евра до одраслих примерака који коштају од 250 евра у зависности од старости, боје и зрелости“, рекао је Лукић.

Због свог грациозног изгледа, паунови се поред рајских птица убрајају у најлепше животиње на свету, испуштају веома дуге и пискаве звуке а са првим сумраком падају у сан. Достижу висину и до 130 центимера.

РИНА


10.05.2022.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO