Kuda ide ovaj svet: Dečak iz Podgorice drugo maloletno lice ucenjivao eksplicitnom fotografijom, podneta krivična prijava     ·     Dečak preminuo posle incidenta u školi     ·     Uhapšen muškarac zbog bacanja molotovljevog koktela na lokal u Prokuplju     ·     Ova škola od dece pravi srpske domaćine: U Svilajncu đaci imaju farmu svinja i goveda, proizvode svu hranu koju jedu a ostane i za prodaju - veliko bravo (FOTO)     ·     Danas isplata učeničkih i studentskih kredita i stipendija     ·     Održana 53. smotra recitatora „Pesniče naroda mog”     ·     Pogodjen avion, piloti se padobranom spustili u Konjeviće kod Čačka: Čitavo selo tada je tražilo vozače neprijateljskih letelica, meštani pregledali svaki metar     ·     Ovo su ključni momenti u nestanku male Danke iz Bora     ·     Paklicama cigareta daju potpuno novi život i upotrebnu vrednost: Nesvakidašnja reciklaža u Aranđelovcu, hipoterapija od koristi i za osobe sa invaliditetom (FOTO)     ·     Otac i sin iz Crne Gore napadnuti u Italiji, razbojnici im oteli sat vredan 20.000 evra     ·     Rekao da ide do toaleta i pobegao iz Prekršajnog suda: Uhapšen muškarac u Kragujevcu koji se uspeo da umakne policiji     ·     Ekološka katastrofa na srpskoj granici: Danonoćno gori divlja deponija u mestu Mostine kod Rožaja, meštani jedva žive i dišu od smrada     ·    


Autor: RINA.rs


Нестварне лепоте Азбуковице и специфични укуси привлаче на хиљаде посетилаца на запад Србије: Овде се прави чувени качамак, а три састојка и старински рецепт чине га посебним


Љубовија - Брдско подручје Азбуковица смештено на западу Србије и на самој граници са Босном и Херцеговином насељено је још од праисторијског доба, а вековима уназад је специфично по нестварној природној лепоти и посебној гастрономији. Током пандемије корона вируса овај крај био je један од најпосећенијих у Србији. Планина Бобија, река Дрина и кањон Трешњнице без даха су оставили на хиљаде посетилаца. Ипак, због још једне ствари се гости овде враћају, а од тог ралога креће вода на уста. У питању је - aзбуковачки качамак.

"Овде се још увек чувају старински рецепти које смо добијали од мајки и бака. На качамаку су одрасле многе генерације и то је и даље један од омиљених избора за доручак у нашем крају. Воле га и стари и млади", каже домаћица Светлана из Љубовије и открива рецепт за његово спремање.

"У шерпу се наспе литар топле воде, посоли, стави пола супене кашике масти и сачека да проври.У посебну чинију се сипа чаша воде и у њој размутити осам до десет кашика пројиног или кукурузног брашно да се добије густа каша и мало се посоли. Када вода у шерпи проври, додавати кашику по кашику размућене густе каше и меша до пет минута док се не згусне и не искрчка. По жељи се после додају сир, кајмак или млеко", објашњава Светлана.

За азбуковачку кухињу често се каже да је то храна са душом, а осим чувног качамака надалеко су познати и многи други специјалитети. Управо храни и кухињи у част, у Љубовији се дуже од десет година одржава Гастро фестивал. Након две године паузе због забране окупљања овог маја је опет организован.

"Подложени су котлићи, кува се рибља чорба, имамо бројне излагаче у области пекарства, посластичарства и етно трпезе из разних крајева Србије, али са једним циљем, да представе, у најлепшем светлу азбуковачку кухињу која је неизоставна у гастрономској понуди наше општине препознатљиве по сеоском туризму. До сада имамо, заиста велики број пријављених екипа. И ја бих рекла да је то рекордан број, за све ове године. Припремљен је веома богат културно забавни-програм, за све узрасте, истакла је Јелена Тешић директорка ТО Љубовија.

Проглашење победника као и додела награда биће након 18 сати када стручни жири одлучи ко је у одабраним дисциплинама, најбољи. Најзанимљивије за већини свакако ће бити такмичење у сецкању црног лука.

РИНА


14.05.2022.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO