Ništa im nije sveto: Muškarac se sumnjiči da je iz crkve kod Plava ukrao 200 eura, podneta krivična prijava     ·     Nadamo se da neće završiti na ražnju: Nesvakidašnji snimak iz centra Čačka, odbeglo jagnje uplašeno luta ulicama grada (VIDEO)     ·     Ne možemo stići da proizvedemo koliko nam traže: Zbog ratova u svetu vojna fabrika iz Lučana ima pune ruke posla i širi svoje kapacitete, kreće se i sa prozvodnjom trofaznog baruta (FOTO)     ·     Živeli smo mesecima na ploči štale, do kuće smo prilazili čamcima: Dramatična sećanja Čačana na katastrofalne poplave pre deset godina, samo se nadaju - bilo ne ponovilo se (FOTO)     ·     Naoružan do zuba, policija upala u stan i našla čitav arsenal oružja: Uhapšen muškarac iz kolašine - imao puške, pištolje i municiju     ·     Četkicom stvara magiju i ljubav prema Srbiji pretvara u dela: Milica je učiteljica ali i vrhunska slikarka, nesebično se trudi da svoj talenat prenese i na đake     ·     U srpskim selima i dalje postoji "drvo zapis": Kultno mesto koje štiti od nevremena i nesreće, a sveti krst urezuje se jednom godišnje (FOTO)     ·     Gomila se smeće po lokalnim samoupravama koje inače ga odvoze na deponiju Duboko: Čačak odmah rešio svoj problem, otpad iz ovog grada se do daljeg odlaže u Kraljevu     ·     Ovo će biti centar zbivanja mladih na Zlatiboru: Dobili prostor za druženje i kreiranje sadržaja (FOTO)     ·     Pao diler u Priboju: Policija mu pronašla marihuanu i vagicu za precizno merenje, sve namenjeno za dalju distribuciju     ·     Dečak pao sa zgrade u Sutomoru: Sa teškim povredama prebačen u Klinički centar     ·     „Milan Blagojević - Namenska” AD obeležila 75 godina postojanja     ·    


Autor: RINA.rs


Велики број посетилаца може да угрози овај нестварни природни предео: Бањски поток у Овчарско – кабларској клисури добија одређени степен заштите, посете само ако су организоване и уз пратњу водича (ФОТО)


Чачак – Скривен у шумама Овчарско – кабларске клисуре Бањски поток прави је природни драгуљ и локација која је током последње две године постала изузетно популарна. Иако је његов водоток дугачак само шест километара у њему се таложи кречњак, формирају мала језерца и ствара величанствена бигрена тераса са неколико метара високим терасним одсеком на коме је таложење сиге и данас активно. Стога би велики број посетилаца на оваквом терену и то оних који не воде рачуна о природи, могао бити веома опасан за опстанак Бањског потока.

„Планирано је да се на овом локалитету уведе одређени степен заштите, јер врло лако може доћи до угрожавања овог специфичног амбијента. План је да се врше организоване посете уз пратњу водича. У горњем току поток сабира више малих извора и поточића. Посебно  је атрактиван део потока на километар узводно од ушћа, који у једном делу има одлике кањона“, рекао је Горан Николић из ТО Чачак.

До Бањског потока води планинарска стаза са веома прецизним путоказима, а сићи до ове природне оазе права је авантура. Међутим, поред свих лепота, овај део Овчарско – кабларске клисуре богат је изузетним културно-истроријским наслеђем.

„На овом потоку у мају 1815. година Турци су разбили српски збег, који се крио дубоко у шуми. У доњем делу радиле су бројне воденице поточаре, међу којима је и она манастира Сретење. Ниже ка Бањи постојала је Ћосова, а још стотинак метара низводно била је смештена воденица Видосава Ђебића. То имање је било опасано каменим зидом, а осим воденице имали су стругару и ковачку  радионицу. Кућа у којој је била воденица остала је сачувана и до данас“, каже Горан за РИНУ.

Туристичка организација Чачка, има у плану додатно уређење Бањског потока, а подршка за тај пројекат добијена је од Министарства заштите животне средине. Тако да ће овај прави мали рај на земљи бити још спремнији да дочека посетиоце из земље и иностранства, који ће ову лепоту моћи обићи, али од ове године - уз водича.

РИНА


15.05.2022.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO