Мучио сам се десет година, а спасио за десет дана: Потресна прича Николе из Драгачева коме је отац донирао бубрег, помогао је многима а онда су сви помогли њему

Лучани - Двадесет шест година Никола Јанковић из Гуче живео је нормално, а онда су му пре десет година одједном отказала оба бубрега. Без могућности да их лечи свакодневно је прелазио 60 километара како би примио дијализу у чачанској болници. Све те године тражио је донора и био на листи чекања, а онда се испоставило да живот може да му спасе онај ко му га је и подарио. Донор му је био отац Жарко.
"Од самог старта био сам свестан да дијализа није трајно решење. Сваког понедељка, среде и петка ишао сам на терапије и то је заиста било веома тешко. Током последње три године вене су од силиних убода почеле да тромбозирају, па сам и њих морао да оперишем. Пријатељи више нису могли да гледају како се мучим и ступили смо у контакт са клиником у Турској у којој се врши трансплантација, али је било потребно скупити око 30.000 евра за лечење које моја породица и ја нисмо могли да обезбедимо", започиње причу Никола за РИНУ.


Његови пријатељи из Удружења "Драгачевско сунце" организовали су хуманитарну акцију и захваљујући људима великог срца и добре воље новац је брзо скупљен. Никола је са оцем отишао у Турску 03. априла где је боравио десет дана и извршена му је трансплантација једног бубрега. Осећај који је доживео кад се пробудио након операције каже да не може описати речима.

20.05.2022.


Fotografije