До „директорска плате“ за двадесет дана, али је сваки динар крваво зарађен: Пљуште огласи у којима се траже берачи црвеног злата, дневница и до 6.000 динара али слабо ко хоће да иде у малине (ФОТО)

Ариље – Берба малина почиње за месец  дана, а друштевне мреже препуне су огласа у којима се траже сезонски радници који за  двадесетак дана бербе према речима малинра могу да зараде и директорску плату. Нуде се дневнице од 3.000 па све до 6.000 динара уз смештај и храну. Они спретнији берачи са власником се договарају о заради по убраном килограму, па њихова зарада зависи од спретности, брзине руку и колико ко може да поднесе рад на висиком температурама. Новац добијен из ове наднице није мали, али је сваки динар тешко зарађен стога је из године у годину све мање заинтересованих појединаца који су расположени да „иду у малине“.

„Добар берач дневно може да набере од 80 до 100 килогарама и никад ми није жао да добро платим доброг радника. Задовољни су они, а задовољни и ми. Ко има мање плантаже може да обере малине у кругу породице, а авећи засади захтевају ангажовање радне снаге. Све је теже наћи доброг радника, то постаје све већи проблем“, рекао је за РИНУ малинар Драгош Луковић из Ариља.

19.05.2022.


Fotografije