Ništa im nije sveto: Muškarac se sumnjiči da je iz crkve kod Plava ukrao 200 eura, podneta krivična prijava     ·     Nadamo se da neće završiti na ražnju: Nesvakidašnji snimak iz centra Čačka, odbeglo jagnje uplašeno luta ulicama grada (VIDEO)     ·     Ne možemo stići da proizvedemo koliko nam traže: Zbog ratova u svetu vojna fabrika iz Lučana ima pune ruke posla i širi svoje kapacitete, kreće se i sa prozvodnjom trofaznog baruta (FOTO)     ·     Živeli smo mesecima na ploči štale, do kuće smo prilazili čamcima: Dramatična sećanja Čačana na katastrofalne poplave pre deset godina, samo se nadaju - bilo ne ponovilo se (FOTO)     ·     Naoružan do zuba, policija upala u stan i našla čitav arsenal oružja: Uhapšen muškarac iz kolašine - imao puške, pištolje i municiju     ·     Četkicom stvara magiju i ljubav prema Srbiji pretvara u dela: Milica je učiteljica ali i vrhunska slikarka, nesebično se trudi da svoj talenat prenese i na đake     ·     U srpskim selima i dalje postoji "drvo zapis": Kultno mesto koje štiti od nevremena i nesreće, a sveti krst urezuje se jednom godišnje (FOTO)     ·     Gomila se smeće po lokalnim samoupravama koje inače ga odvoze na deponiju Duboko: Čačak odmah rešio svoj problem, otpad iz ovog grada se do daljeg odlaže u Kraljevu     ·     Ovo će biti centar zbivanja mladih na Zlatiboru: Dobili prostor za druženje i kreiranje sadržaja (FOTO)     ·     Pao diler u Priboju: Policija mu pronašla marihuanu i vagicu za precizno merenje, sve namenjeno za dalju distribuciju     ·     Dečak pao sa zgrade u Sutomoru: Sa teškim povredama prebačen u Klinički centar     ·     „Milan Blagojević - Namenska” AD obeležila 75 godina postojanja     ·    


Autor: RINA.rs


Ово место јединствено је на читавом Балкану: Србија добила свој први Парк ћирилице, посебан кутак који слави национално писмо угледао светлост дана у центру Бајине Баште (ФОТО)


Бајина Башта – Јединствени парк у Србији који слави значај српског националног писма отворен је у Бајиној Башти. Парк ћирилице налази се у самом центру општине, а у њему је посебан мобилијар који не можете видети ни на једном другом месту. Садржаји за најмлађе симболизују ћирилицу, а идејни творци надају се да ће  млађи нараштаји на тај начин и кроз игру схватити значај национланог писма.

"Овај парк по свом садржају јединствен је не само у Србији, већ у свим земљама српског говорног подручја, јер нигде не постоји ништа слично. Важно је да своје писмо знамо, да га користимо свуда и на сваком месту, јер је то део нашег идентитета. Парк Ћирилице свакако је једна нова туристичка атракција у Бајиној Башти, има доста садржаја које представљају и илустрован историјат азбуке што привлачи велики број туриста", рекао је Синиша Спасојевић оснивач и организатор Ћириличне баштине.

Кроз мобилијар је промовисана ћирилица, постављене су клупе са натписима познатих Срба на ћирилици, инфо табле са историјатом нашег писма као и подсетници на велики значај Рачанксе преписивачке школе. Парк Ћирилице са бројним садржајима за најмлађе само је увод у све оне садржаје који су планирани у Бајиној Башти на тему очувања нашег писма.

"Значај Ћирилице је значај очувања нашег идентитета. Овде смо данас играли за Ћирилицу и ми данас живимо за њу. Велики број деце у овом парку говори о томе да ће овај парк бити изузетно посећен и да ће многа деца своје прве кораке направити управо овде и да ће кроз игру учити прва слова и нашу азбуку", рекла је Весна Ђурић председница општине Бајина Башта.

Парк ћирилице у Бајиној Башти отворен је у оквиру манифестације Ђирилична баштина која се одржава четврту годину заредом и траје до уторка. Манифестија је настала на основу Декларацијие о заштити и неговању ћирилице, а која  је једногласно усвојена на седници Скупштине општине.

„Овде се ћирилица пише срцем и циљ нам је да заиста Ћирилична баштина заживи, као манифестација која неће бити само локалног већ и националног и регионланог карактера. Надам се да ћемо из године у годину подизати ниво садржаја и да ће постати један од престижнијих догађаја на културној мапи Србије, јер овај сигурно то и заслужује. Порука која се недвосмислено шаље из Бајине Баште јесте да морамо неговати наше писмо и чувати своју културу и традицију", рекао је Синиша Спасојевић.

У околини Бајине Баште ускоро ће бити отворен и први Музеј ћирилице смештен у близини манастира Рача.

РИНА


22.05.2022.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO