Solarni paneli stižu i u gornjomilanovačke kuće: Po prvi put potpisani ugovori za subvencije za ugradnju solarnih panela na teritoriji ove opštine     ·     Episkop žički Justin u nedelju 5. februara služiće Svetu arhijerejsku Liturgiju u crkvi Vaznesenja gospodnjeg u Pranjanima     ·     Pukao magistralni cevovod, havarija u Ivanjici: Meštani u višim zonama osatali bez vode, nadležne ekipe hitno upućene na teren     ·     Ratajska reka jedna od najčistijih i najlepših u prijepoljskoim kraju: U planu da se u nju stave cevi i izgradi minihidrocentrala, meštani u velikom strahu jer im je ta voda preko potrebna (FOTO)     ·     Razbojnici upali u kuću policajca, odneli zlato i dali se u beg: Pljačka u novopazarskom naselju Selakovac, policija intenzivno traga za počiniocima     ·     Fond PIO doneo odluku o troškovima rehabilitacije penzionera u banjama: Uskoro oglas za podnošenje prijava za upućivanje na besplatnu rehabilitaciju     ·     Ne krije samo istočna Srbija blago: Zatražena zelena dozvola za kopanje rude u Šumadiji sa 52 grama srebra po toni     ·     Strana ulaganja u građevinarstvo dostigla milijardu evra: Od maja je primetan potpuni oporavak i vraćanje na trend pre izbijanja sukoba u Ukrajini     ·     Više od 250 miliona dinara uloženo u rekonstrukciju škola i vrtića u Užicu: U ovoj godini očekuje završetak izgradnje novog vrtića na Carini     ·     Ovo jezero je najveća misterija u Dragačevu: Dok se jedni u njemu kupaju, drugi ga zaobilaze samo iz jednom razloga(FOTO)     ·     Borba sa smećem na reci Lim i dalje traje, niko ne odustaje dok prljavi neprijatelj ne završi na deponiji: Svakdonevno se sa lančanice uklanja oko 500 kubika otpada (FOTO)     ·     Ostali smo bez kuće i njive, niko ne pita kako nam je: Mališa iz Trbušana traži pravdu za svoju dedovinu, sa još 150 ljudi štrajkovao u Čačku jer im zemljište nije adekvtano isplaćeno, po sudovima se "vuku" mesecima     ·    


Autor: RINA.rs


Брнабић: Стартап центар - инвестиција за будућност


Чачак – У Чачку је данас отворен стартап центар, намењен младим, мотивисаним појединцима и тимовима који желе да развијају иновативне старап идеје и унапређују пословно окружење. Град је добио најмодернији центар при постојећем Научно технолошком парку.

Председница Владе РС Ана Брнабић рекла је да је ово будућност Србије и оно што ће је повући напред како би надокнадили изгубљено време.
„Видела сам данас огромне таленте и огромно знање али и квалитет идеја које имају, а које су примењиве и могу бити профитабилне. Срећна сам што имамо оволики потенцијал у Чачку. На овоме смо радили сви заједно. Хвала и привредницима који су препознали да је ово будућност и да у то треба улагати. Без синергије свих нас нема успеха. Не желимо да млади оду из Чачка желимо да одавде развијају свој потенцијал”, рекла је Брнабић.
У Србији ће бити четири Научно технолошка парка у Београду, Новом Саду, Нишу и Чачку.

„Развијаћемо стартап центре и у другим градовима због потенцијала које имамо како би направили мрежу да сви заједно у Србији инвестирамо у будућност и да свету понудимо нешто ново. Добићемо кредит од Светске банке за најсавременију опрем а следећи потез је да се споје НТП и Стар - ап и факултет”, казала је председница Владе РС.

Министар за иновације и технолошки развој Србије Ненад Поповић рекао је да је ово први од осам стартап центара који ће се отворити у Србији.
„Сви могу да позавиде Чачку јер има најбоље компијутере и опрему, а биће и умрежени са центрима у иностранству. Пружамо младима све услове да остану у Србији али и да се врате у нашу земљу да наставе да раде. Ово је велики дан за Чачак, јер ће сви па и они са сеоског подручја моћи овде да дођу и стекну потребна знања за отварање фирме”, рекао је Поповић.

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић истакао је да је Чачак деценијама град предузетника и иновација и град добрих идеја.
„Чачак жели да има нове генерације предузетника којим ће пружити подршку и место где могу реализовати своје идеје. Желимо да остану у нашем граду и да својим успехом и радом помогну држави. Жеља нам је да образовани људи остају овде. ИТ компаније нуде могућност запослења, а ове године се уписује 200 средњошколаца у тај сектор. Иновације јесу ризик за улагање али држава је ту да им помогне”, казао је Тодоровић.

Од укупно 46 милиона динара које је Влада определила за иградњу стартап центра, град Чачак је дао 10 милиона.

Директор Научно технолошког парка Мирко Пешић рекао је да је великим залагањем извршена набавка вредне робе.

„У центру града отворени су капацитети за развој иновативних тимова и појединаца, простор је опремљен савременом опремом великих компаније и допринеће већем развоју омладине. Имамо добру сарадњу са Факултетом техничких наука и ВШТСС и усмерићемо наш рад ка развоју иновација у свим привредним делатностима. Од данас НТП постаје препознатљив на мапи, постаје битан за реализацију привредних идеја”, истиче Пешић.

РИНА


24.05.2019.FotografijeVideox
  Prijava na RINAPRO