Велика српска светиња уклесена у стени у близини Тутина, а сада је обилази само хоџа: У цркви Светог Николе дешавала се чуда, многа деца проговорила након што би у њој преноћила (ФОТО)

Тутин - Многе српске светиње у којима се верници моле за Божију правду и спасење, расуте су данас широм света и блистају у божијој слави. Међутим има и оних богомоља које деценијама сањају вернике и усамљене тугују, а баш једна таква мала црква стоји уклесана у стени и посвећена Младом Николи у селу Паљево недалеко од Тутина. Ова светиња и даље сија захваљујући муслиманском народу, јер да њема њих велико је питање да ли би ико отворио њена врата. Пут до ње води кроз густу шуму и познаје га само мали број људи. Поред свештеника из Тутина, можда и једини који отвори врата ове цркве јесте хоџа Самир Јашаревић из суседне џамије.

"У близини наше две џамије налази се и црква у стени посвећена Младом Николи. У овом селу није забележено да су боравили људи православне вере који би ову цркву одржавали као и пут до ње. У њој су својеврмено боравили богумили који су бежали од краља. То је легенда, и одатле и име нашем селу Паљево, јер легенда каже да су овде они спаљени. Постоји и друга верзија приче о настанку ове црквице, а то је да је изграђена у 12. веку", каже за РИНУ Јашаревић.

20.06.2022.


Fotografije