Slabiji zemljotres kod Nikšića     ·     One uživaju u aprilskom snegu i prave ludorije: Najslađi snimak koji ćete danas videti, medvedice Maša i Ljubica sa Ozrena opet oduševile (VIDEO)     ·     Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Od vile na Senjaku i suvog luksuza do beskućnika: Neverovatno potresna životna priča Zorana iz Čačka, izgubio milione i danas se hrani u Narodnoj kuhinji (FOTO)(VIDEO)     ·     Raspevano Dragačevo u trubačkoj prestonici     ·     Uhapšen na Gradini sa 27,5 kilograma marihuane     ·     MUP uputio važan apel svim vozačima     ·     Stiže rampa za oca heroja koji sina invalida nosi na rukama: Novac za Jovana iz Čačka skupljen u rekordnom roku, pokrenuo se čitav grad ali i region (FOTO)     ·     Zakucao se u kamion: Teška saobraćajna nezgoda kod Topole, sudar putničkog i teretnog vozila     ·     Začuli eksploziju pa onda vatrogasne sirene: Prve slike sa mesta požara u centru Čačka, policija ispituje ceo sluačaj i vrši uvidjaj (FOTO)(VIDEO)     ·     Deda prebio maloletnu unuku u Beogradu: Naneo joj teške telesne povrede, preti mu 10 godina robije     ·     Drastična promena vremena utiče na kardiovaskularne pacijente     ·    


Autor: RINA.rs


Саобраћајна веза о којој су генерације маштале: Потписан споразум о изградњи ауто-пута којим ће се повезати Београд, Панчево и Вршац са Темишваром (ФОТО)


Темишвар – Путеви граде још снажнија пријатељства и обезбеђују бољи квалитет живота, а изградњом новог модерног ауто-пута од Београда до Темишвара, ова два града биће удаљени на само сат времена вожње, изјавио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић синоћ након потписивања Споразума између Владе Републике Србије и Владе Румуније о изградњи ауто-пута Београд – Темишвар.

„Осећам се привилеговано зато што сам у Темишвару и желео бих да изразим велику захвалност мом колеги и потпредседнику Владе Румуније зато што је показао интересовање за изградњу овог стратешки важног коридора за обе државе. Као што је господин Гриндеану споменуо, од 2016. године, а и раније, постоји снажна воља да Београд, али и Панчево и Вршац повежемо са Темишваром. Такође бих изразио и велику захвалност за подршку коју имамо на нашем европском путу. Још једном бих поновио да у Влади Србије имате стабилног пријатеља и да је наша стратешка одлука да овај пројекат изведемо до краја“, истакао је Момировић.

Министар Момировић је овом приликом изразио велику захвалност јер Србија у Румунији има снажног партнера када је реч о подршци Румуније принципима међународног права и територијалног интегритета Републике Србије. У Србији када се говори о традиционалним пријатељима и када се говори о пријатељима са којима пријатељство стотинама година није пољуљано, увек се говори о Румунији, додао је Момировић.

Споразум о утврђивању детаља за повезивање ауто-пута Београд – Ватин (РС) и ауто-пута Темишвар – Моравица (РО) потписали су у Темишвару министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић и министар транспорта Румуније Сорин-Михаи Гриндеану, који је том приликом рекао да је потписивање овог меморандума јако битно зато што се прелази из једне етапе у другу, јер је на почетку било речи о градњи брзе саобраћајнице, а сада је реч о изградњи најмодернијег ауто-пута.

„Желео бих да се захвалим министру Момировићу на данашњој посети, чија је сврха потписивање Споразума који је од великог значаја за обе државе. Знам да је 2016. године постојала иницијатива за потписивање овог Споразум, али румунска страна тада овај пројекат није сматрала приоритетним. Поново смо покренули иницијативу и у овом моменту се изводе студије изводљивости које ће бити завршене на јесен. Верујем да ће се током наредне године одлучити ко ће градити ауто-пут, а реч је о Европском финансирању“, изјавио је министар транспорта Румуније Сорин-Михаи Гриндеану.

Уговорне стране ће успоставити везу између две државе директним повезивањем ауто-пута Београд – Ватин (државна граница), који ће бити дужине 65 километара са српске стране и са румунске стране ауто-пут Темишвар – Моравица (државна граница), дужине око 78 километара. Два ауто-пута ће пролазити кроз заједничку државну границу и међусобно се повезивати, поштујући карактеристике које обезбеђују безбедност и сигурност друмског саобраћаја. На споју два ауто-пута, уговорне стране ће изградити (операционализовати) граничне прелазе на територији две државе.

РИНА


24.06.2022.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO