Začuli eksploziju pa onda vatrogasne sirene: Prve slike sa mesta požara u centru Čačka, policija ispituje ceo sluačaj i vrši uvidjaj (FOTO)(VIDEO)     ·     Deda prebio maloletnu unuku u Beogradu: Naneo joj teške telesne povrede, preti mu 10 godina robije     ·     Drastična promena vremena utiče na kardiovaskularne pacijente     ·     Zoranu Maksimoviću „Zlatna buklija” i nominacija za Gran pri nagradu publike     ·     Užas u Beogradu: Tramvaj oborio ženu na autokomandi     ·     Uhapšen glumac Sergej Trifunović u Beograd: Kupovao marihuanu u Beogradu     ·     Žena i ja smo odmah istrčali napolje, tamo su bile i komšije: Zatresao se Čačak, zemljotres pogodio grad na Moravi     ·     Ono što je lepo to je i skupo: Ako želite da vreme provedete na Tari, ponesite pune novčanike, od ponedeljka kreće naplata vozačima koji dolaze u Nacionalni park     ·     Ruku nisam mogla da pomeram, ovde sam se oporavila: Lekovite i čudotvorne vode u Ovčar Banji, smeštana na sat ipo od Beograda u prelepom delu Srbije (FOTO)     ·     Čačak i region se pokrenuli, u rekordom roku skupljen novac za Jovana: Najlepša vest stiže iz grada na Moravi, samohranom ocu heroju sada će biti bar malo lakše (FOTO)     ·     Na zahtev opozicije izbori se održavaju 2. juna     ·     Vatra mu odnela krov nad glavom, a bolest prikovala za krevet: Teška sudbina Milomira kida srce, živi u preteškim uslovima i potrebna je pomoć dobrih ljudi     ·    


Autor: RINA.rs


Некада затворена сеоска школа, а данас опет препуна малишана: Отворен Природњачки музеј у Овчар Бањи, ретки експонати од великог едукативног значаја за будуће генерације (ФОТО)


Чачак - Овчарско-кабларска клисура добила је још један објекат за понос. У центру Овчар Бање отворен је Природњачки музеј који је као такав међу првима у нашој земљи. Он има посебну симболику пошто је на том простору у претходном периоду била школа која је због малог броја ђака затворена, а сада ће тај објекат поново имати изузетна едукативни значај.

"Отварање Природњачког музеја је само део планираних пројеката на уређењу Овчарско - Кабларске клисуре и Овчар Бање. Тачно је да је у протеклих 16 месеци доста уложено у сређивање Овчарско-кабларске клисуре, али данас овде видимо све задовољне мештане, управо јер смо испунили своје обећање. За ову годину буџетирали смо око 500 милиона динара тако да настављемо да имплементирамо ову визију, имамо све амбициозније пројекте", нагласила је председница Владе Ана Брнабић која свечано отворила овај објекат.

Уредбом Владе повећан је ниво заштите подручја Овчарско – Кабларске клисуре са постојећих 2250 хектара на 4990 хектара, а управо оно што је стављено под први степен заштите у одређеним пределима се најбоље може видети по експонатима који су изложени у Природњачком музеју у Овчар Бањи.

"Природњачки музеј се слободно може назвати и музејем екологије. Овакве локације су од огромног значаја јер ће се осим едукативног карактера кроз посматрање експоната биљака и животиња, овде моћи да се одржавају рекреативне наставе, али и бројне радионице", нагласила је министарка заштите животне средине Ирена Вујовић.

Градоначелник Чачка, Милун Тодоровић, подсетио је да је у овај предео наше земље за мање од две године уложено је 350 милиона динара, око 250 милиона стигло је од Владе Републике Србије преко различитих пројеката и министарстава, а осталих 100 милиона обезбедио је град Чачак.

"Прво се кренуло од изградње саобраћајнице ка врху Каблара, урађена два паркинга са доње И горње стране пута како би сви заинтересовани могли да уживају у погледу са најлепшег видиковца. Остаје да у току године кренемо у изградњу стакленог видиковца на самом врху Каблара који ће бити атракција за све туристе којих је све више из године у годину. Наставили смо са уређењем железничке станице у Овчар Бањи, уређењем паркинга код манастира Благовештење, трга испред тзв Виле Сиротице, амфитеатра и приобаља. У завршној фази је пријемно - техничка документација и ршавање имовинско правних односа за градњу и РХ центра који ће бити одмах иза Природњачког центра који смо данас отворили”, прецизирао је градоначелник Тодоровић.

 

Наредни корак како је истакла председница Владе, је изградња Рехабилитационог центра, као дела Опште болнице у Чачку уз сарадњу са СПЦ.

„Имамо јако добру сарадњу са СПЦ која нам је своје просторије овде у Овчар Бањи уступила управо да ту буде пријемни центар за све оне који ће долазити у Рехабилитациони центар. Пројекат који ће бити близу 40 милиона евра јесте управо измуљавање језера Међувршје. Када смо урадили аутопут схватили смо да је ред и на то да свима покажемо потенцијале Овчар Бање, али и да то све прикажемо свима, јер овде заиста има доста потенцијала”, поручила је Ана Брнабић председница Владе Републике Србије.

РИНА


24.06.2022.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO