Najpoularnije izletište za praznike, broj stanovnika se tada utrostruči: Ekspanzija turizma u Ovčarsko-kablarskoj klisuri, netaknuta lepota i srednjovekovni manastiri privlače goste (FOTO)     ·     Jak zemljotres pogodio Tursku     ·     Ovo će biti crnogorski Zigi: Vatrogasci-spasioci iz Nikšića po prvi put u istoriji dobili psa obučenog za spašavanje ljudi iz ruševina, Pan je stigao iz Slovenije i ima 20 meseci (FOTO)     ·     Pre 16 godina nije postojala nijedna firma, danas tu posluje 20 uspešnih kompanija: Svilajnac se digao kao Feniks iz pepela i postao privredni lider okruga, otvorene pozicije za stotine radnih mesta (FOTO)     ·     Mesecima pratili dilere u Nikšiću: Razbijena kriminalna grupa - jedan uhapšen, drugi već u zatvoru, a još dvojica u bekstvu     ·     Vozač Red Bula Maks Ferstapen osvojio pol poziciju u Kini     ·     Produžila sam sebi život za 15 godina, sada sa osmehom prilazim ogledalu: Žana iz Čačka izgubila 80 kilograma za nepunih godinu dana (FOTO)     ·     Ovo je dika i ponos čitavog Gornjeg Milanovca: Dobili zatvoren bazen pre mnogo većih srpskih gradova, uskoro svečano otvaranje     ·     Sutra besplatni preventivni pregledi u Domovima zdravlja širom Srbije     ·     Teška saobraćajna nesreća kod Tivta: Jedna osoba poginula     ·     Od ponedeljka kreću radovi na kolovozu od čačanske bolnice do semafora u Atenici     ·     Preminuo crnogorski biznismen Brano Mićunović     ·    


Autor: RINA.rs


Све АН-ови и дагласи бели, из њих скачу падобранци смели: Химна елитне војне бригаде проломила се кроз Драгачево, ветерани хероји бранили су Србију кад је било најатеже (ФОТО)(ВИДЕО)


Лучани – Подизањем заставе 63. падобранске бригаде и интонирањем химне почео је још један Видовдански скуп ветерана 63. падобранске бригаде који има традицију дугу преко две деценије, а ове године око сто ветарана Војске Србије, али и Жандармерије окупило се у Гучи. Учесници су прошетали главним улицама, а окупљени посетиоци уживали су овом, како су га назвали, празнику родољубља, храбрости и вечног пријатељства.

„До сада је обучено на десетине хиљада војних падобранаца и сви они су доказ да када се једном закорачи у свет војних падобранаца и постанеш припадник 63. падобранске бригаде то остајеш заувек. То показују и ови ветерани који чувају сећања на ову елитну бригаду и своја вечна пријатељства. Када осетиш да си човек који може да лети, када осетиш да се друг за друга бори и кад се живот води на ивици због отаџбине, никад нико не пожели да оде. Припадници ове бригаде заувек остају као једно без обзира у ком делу света се налазили. Они су на најбољи могући начин показали како се бори за своју земљу и чува отаџбина“, нагласио је Илија Тодоров пензионисани генерал мајор Војске Србије.

Велика плакета на овом Видовданском скупу додељена је председнику Србије Александру Вучићу, а у његово име ово признање примио је Милорад Вељовић, бивши директор полиције. Он је истакао да су организујући овакав скуп ветерани сачували сећање на све своје настрадале другове и показали генерацијама које долазе колико ја важно управо саувати живо сећање на српске војнике.

„Падобранска бригада је симбол храборости српске војске и дуже од 70 година служи отаџбини и заштити српског народа. Част ми је што у име председника примам ово признање, јер захваљујући његовој иницијативи исправљена је неправда и 63. падобранска  јединица је враћена у ранг бригаде, враћене су заставе и чинови. То је највећи симбол војничке части. Будите уверени да ће председник увек безрезервно помагати свим припадницима Војске Србије и никад неће бити заборављении ни оне који јој више не служе“, нагласио је Вељовић.

На овој манифестацији присуствовали су и представници Војске Републике Грчке, а плакета са падобранском заклетвом додељена је и Јоргосу Кариотису, који је присуствовао исоред резервних падобранаца војске Републике Грчке.

Иначе, 63. Падобранска бригада основана је давне 1946. године у Барију уз помоћ савезника. Прошла је сва ратишта на простору бивше Југославије, а можда највећу славу, стекла је током НАТО агресије на Савезну Републику Југославију.

РИНА

 


25.06.2022.



Fotografije


Video



x
  Prijava na RINAPRO