Stiže rampa za oca heroja koji sina invalida nosi na rukama: Novac za Jovana iz Čačka skupljen u rekordnom roku, pokrenuo se čitav grad ali i region (FOTO)     ·     Zakucao se u kamion: Teška saobraćajna nezgoda kod Topole, sudar putničkog i teretnog vozila     ·     Začuli eksploziju pa onda vatrogasne sirene: Prve slike sa mesta požara u centru Čačka, policija ispituje ceo sluačaj i vrši uvidjaj (FOTO)(VIDEO)     ·     Deda prebio maloletnu unuku u Beogradu: Naneo joj teške telesne povrede, preti mu 10 godina robije     ·     Drastična promena vremena utiče na kardiovaskularne pacijente     ·     Zoranu Maksimoviću „Zlatna buklija” i nominacija za Gran pri nagradu publike     ·     Užas u Beogradu: Tramvaj oborio ženu na autokomandi     ·     Uhapšen glumac Sergej Trifunović u Beograd: Kupovao marihuanu u Beogradu     ·     Žena i ja smo odmah istrčali napolje, tamo su bile i komšije: Zatresao se Čačak, zemljotres pogodio grad na Moravi     ·     Ono što je lepo to je i skupo: Ako želite da vreme provedete na Tari, ponesite pune novčanike, od ponedeljka kreće naplata vozačima koji dolaze u Nacionalni park     ·     Ruku nisam mogla da pomeram, ovde sam se oporavila: Lekovite i čudotvorne vode u Ovčar Banji, smeštana na sat ipo od Beograda u prelepom delu Srbije (FOTO)     ·     Na zahtev opozicije izbori se održavaju 2. juna     ·    


Autor: RINA.rs


Сутра почиње реконструкција ОШ „Живко Љујић” у Новој Вароши


Нова Варош - Реконструкција нововарошке Основне школе „Живко Љујић” почиње сутра и трајаће, по пројекту, осам месеци. Преко владине Канцеларије за јавна улагања издвојено је 490 милиона динара за те намене.

„Ми као одговорна локална самоуправ смо уз велику подршку Министарства просвете уложили много напора и енергије у обнову старе школе, где је урађен пројекат енергетске ефикасности у који је министарство уложили негде око 10 милиона динара. промењена је столарија на целој згради и урађена је и термоизолација. Из буџета општине издвојена су значајна средства за асфалтирање школског дворишта што нас је коштало 4 милиона динара и у две учионице смо урадили међуспратну конструкцију. Такође смо издвојили и за комплетну опрему у свих 12 учионица како столица за децу и клупа, тако и савремене табле са маркерима. Сада стара школа носима само такав назив, а у њој је све ново”, рекао јез а агеницју РИНА председник општине Нова Варош Радосав Васиљевић.

Он се захвалио владиној Канцеларији за јавна улагања што су препознали потребу локалне самоуправе да им помогну.

„Школа је стара 45 година што и није много, али због материјала из тог времена који су се користили, зграда је веома енергетски неефикасна. Са адаптацијом направићемо и велику уштеду у буџету. Велики новац смо издвајали за енргенте, мазут и лож уље, јер се школа грејала на котларницу која је гористила то гориво. Само смо 2016. на 2017. издвојили милион евра из буџета за енергенте. Реконструкција неће обухватити само школу од 3.000 квадрата већ и школску дворану где ће се мењати столарија, кров, термоизолација свих зидова и промена радијатора”, навео је Васиљевић.

Према његовим речима од уштеде на енергетима општина ће моћи да издваја средства за друге пројекте, улице и путеве.

„Ових дана из Канцеларије за јавна улагања очекујемо расписивање јавне набавке за водоснабдевање Божетића чија прва фаза износи 138 милиона динара, као и за другу фазу изградње савремене котларнице на биомасу која износи негде око 150 милиона динара”, каже Васиљевић.

Председник општине Нова Варош истакао је да ће се из буџета локалне самоуправе издвојити једино 1,5 динара за надзор.

Владимир Борисављевић одговорни извођач радова и представник конзорцијума фирми које ће изводити радове на школи захвалио се Канцеларији на поверењу.

„Одлично смо дочекани и примљени у Новој Вароши. Уложили су велики напор за припрему објекта за почетак. Фирме које ће изводити радове су `Гранит плус` из Ужица и `Стандар Ивиз` група из Београда. Ради се о изузетно добром пројекту, тотална реконструкција је у питању а радиће се и са веома квалитетним материјалнима”, рекао је Борисављевић за агенцију РИНА.

Директор ОШ „Живко Љујић” Ристо Поповић истиче да је одавно почето са новим режимом наставе због адаптације школе.

„Радујемо се да ћемо после осам месеци имати конфорне услове за бољи рад. Ово се уклапа са стратегијом развоја образовања у РС и у неком моменту ћемо испутнити услове за једносменски рад, сада га имамо само у млађим разредима. Очекујемо разумевање и ученика, и родитеља и наставника за услове који су тренутно а биће и наредних осам месеци. Старији разреди су у другој смени која се одржава у средњој школи, и часосви им почињу у 14:10, због срдњошколаца којима прва смена траје до тог времена”, рекао је Поповић за агенцију РИНА.

Он је поменуо да тренутно школа броји 780 ученика, али да се тај број сваке године смањује. Прошле године су имали највећи пад у броју ученика, јер су у први разред уписали само два одељења, док ће ове године бити уписано ђака за три разреда.

РИНА


27.05.2019.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO