Kuda ide ovaj svet: Dečak iz Podgorice drugo maloletno lice ucenjivao eksplicitnom fotografijom, podneta krivična prijava     ·     Dečak preminuo posle incidenta u školi     ·     Uhapšen muškarac zbog bacanja molotovljevog koktela na lokal u Prokuplju     ·     Ova škola od dece pravi srpske domaćine: U Svilajncu đaci imaju farmu svinja i goveda, proizvode svu hranu koju jedu a ostane i za prodaju - veliko bravo (FOTO)     ·     Danas isplata učeničkih i studentskih kredita i stipendija     ·     Održana 53. smotra recitatora „Pesniče naroda mog”     ·     Pogodjen avion, piloti se padobranom spustili u Konjeviće kod Čačka: Čitavo selo tada je tražilo vozače neprijateljskih letelica, meštani pregledali svaki metar     ·     Ovo su ključni momenti u nestanku male Danke iz Bora     ·     Paklicama cigareta daju potpuno novi život i upotrebnu vrednost: Nesvakidašnja reciklaža u Aranđelovcu, hipoterapija od koristi i za osobe sa invaliditetom (FOTO)     ·     Otac i sin iz Crne Gore napadnuti u Italiji, razbojnici im oteli sat vredan 20.000 evra     ·     Rekao da ide do toaleta i pobegao iz Prekršajnog suda: Uhapšen muškarac u Kragujevcu koji se uspeo da umakne policiji     ·     Ekološka katastrofa na srpskoj granici: Danonoćno gori divlja deponija u mestu Mostine kod Rožaja, meštani jedva žive i dišu od smrada     ·    


Autor: RINA.rs


Мањак деце затвара школе


Чачак - У селима западне Србије, све је мање мештана па и ђака у школама. Због тога многе сеоске школе, од првог септембра ученицима неће отворити своја врата. Издвојено одељење ОШ „Ратко Митровић” у Овчар Бањи, затворено је већ три године, међутим тако није било пре 20 година када је Милан Макојевић кренуо у први разред.
У време када је он био њен ђак сви ученици од првог до четвртог разреда били су у истој учионици.

„Првака је само било 15. Имали смо две учитељице, једна табла са једне стране а друга табла са друге. Први и други разред је био окренут на једну страну, а трећи и четврти на другу”, рекао је Макојевић.

Мештани наводе да је данас све мање младих људи у њиховом крају, па је тако прошле године у први разред уписан само један ученик и то у школу у оближњим Лучанима.

Радојко Илић каже да се дечија граја чује само када дођу у посету са стране, јер их је овде слабо, како каже, сви су се одселили у Чачак. Мештанин Војин Павловић сматра да не може се за једно дете слати учитељ из Чачка да га школује. Милица Гујаничић се не слаже са њим, и додаје да и за једног треба да дође да би школа радила, јер им је то потребно да би подигли место.

Иначе, истурено одељење ОШ „Ратко Митровић” у Овчар Бањи отворено је пре 50 година.

Управо је мали број ђака био пресудан при одлуци коју је донело Градско Веће у Чачку да се привремено затворе издвојена одељења у неколико сеоских школа.

„Нама је ове године било у плану да заједно са министарством и начелницом Школске управе одрадимо умрежавање школа. Образовали смо комисију која је била на терену и извидила ситуацију. Предлог је усовјила скупштина, а очекујемо и одговор од министарства, је привремено затварање шест истурених одељења. Од тога су три била затворена још пре две године сама од себе, то су истурена одељења у Овчар Бањи при ОШ `Ратко Митровић`, затим у Доњој Горевници које припада школи у Мрчајевцима и одељење у Рајцу које припада школи у Заблаћу. Поред тога још три истурена одељења су престала са радом. То је одељење у Премећи које припада школи у Слатини, истурено одељења у Жаочанима које је имало два ђака и које припада Слатини и истурено одељење у Јежевици школе у Заблаћу, такође са два ђака”, рекао је за агенцију РИНА помоћник градоначелника Града Чачка Владан Милић.

Минимум министарства да би издвојено одељење радило је пет ђака.

„Када се на терену појави довољан број ђака, те школе ће поново почети да раде. Проблем је што родитељи по селима својим атуомобилима превозе децу у матичне школе и заобилазе истурена одељења у свом селу. Апелујем на родитеље да не раде то, јер за једно место је основно да постоји школа, фудбалски клуб, Дом културе да би оно живело”, казао је Милић.

Из ОШ „Ратко Митровић” предлажу да се управо у њиховом објекту, у срцу горостасне Овчарско - кабларске клисуре, отвори едукативни центар.

РИНА

 


29.05.2019.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO