Jeziva tuča u sred bela dana u Novom Pazaru: Čovek prebio dečaka u serbisu mobilnih telefona, odmah je uhapšen i sproveden u stanicu     ·     Drogiran napravio pravi karambol u Tutinu bez vozačke dozvole: Na raskrsnici udari u mercedes, na svu sreću niko nije povredjen     ·     Svi učenici evakuisani, vatrogasci uspeli da obuzdaju ogroman plamen: Maturanti bakljom zapalili školu, vatra zahvatila krov a voda oštetila učinioce (FOTO)(VIDEO)     ·     Nakon pola veka čekanja konačno dočekali rekonstrukciju ulice: Spas za 80 kuća u čačanskom naselju Ljubić, dvorišta i podrumi često su im bila pod vodom (FOTO)     ·     Prodavao patike preko interneta i naplaćivao pouzećem: Debelo oštetio državu, utajio porez preko tri miliona dinara     ·     Vučić: Hoće da ukinu Republiku Srpsku i naplate ratnu odštetu     ·     Divlja svinja se gosti na đubrištu kod tornja na Sljemenu     ·     Određen pritvor osumnjičenom za pokušaj ubistva u Lazarevcu     ·     Žestok sudar kod tivatskog aerodroma: Motorom udario u automobil, vozač dvotočkaša teže povređen     ·     Gomila se smeće po lokalnim samoupravama koje inače ga odvoze na deponiju Duboko: Čačak odmah rešio svoj problem, otpad iz ovog grada se do daljeg odlaže u Kraljevu     ·     Kuma dobila poklon, pa se prošetala kroz kompleks: Ana je dala ime jake simbolike zatvorenom bazenu u Gornjem Milanovcu     ·     Policija intenzivno traži čoveka sa fotografije: On je pesnicama naneo teške telesne povrede Novosadjaninu     ·    


Autor: RINA.rs


На рачуну им пише 600 динара за килограм, а трактори пуни скупоцених гајбица: Малинари у селима општине Косјерић више него задовољни, берба у пуном јеку, раде и не жале се (ФОТО)


Косјерић - Берба црвеног злата широм Западне Србије је у пуном јеку. Свакодневно на стотине килограма црвеног злата заврши у хладњачама, а изузетно добро пролазе малинари са територије општине Косјерић. Откупна цена по килограму је 600 динара, а пласман загарантован од стране домаћих хладњачара који су из пепела подигли некадашњег гиганта "Будимку" из Пожеге.

„Имам негде око 50 ари. У односу на прошлу годину, ипак је добро родило. Само, два пута је град оштетио доста. Из осигурања су проценили штету на 30 одсто, али су рачунали по 300 динара, а малина је 600, па онда није то то. Предајемо „Будимки”. На рачуну пише 600 динара. Не може човек да буде незадовољан, али кад погледате шта је све поскупело, и гориво и хемија, онда преклапа једно друго”, рекао је Миленко Васиљевић из села Варда код Косјерића.

Његове малине беру дугогодишњи берачи који у овај крај долазе са друге стране Дрине, из Босне и Херцеговине. Задовољни дневницом, за двадесетак дана додуше веома тешког рада, могу добро да зараде.

„Најважније је на време обезбедити радну снагу, јер све је мање људи који хоће да беру малине. Ако испаднете фер и коректни, за вас онда нема проблема. Срећан радник значи и срећан газда, нема ту много неке тешке филизофије", поручује Миленко.

А како сами берачи кажу, на газду су и више него задовољни. Услови током бербе су добри, плаћа на време и по договору, а доказ за то је што се годинама враћају у исти малињак.

РИНА

 


07.07.2023.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO