Teško povređen mladić (19) u direktnom sudaru: Zadobio frakturu lobanje u smrskanom automobilu, hitno potrebne veće količine krvi za operacije u Beogradu     ·     Presretači, radari, video nadzor - vozači pamet u glavu, na alkohol ne pomišljajte dok vozite: Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Slabiji zemljotres kod Nikšića     ·     One uživaju u aprilskom snegu i prave ludorije: Najslađi snimak koji ćete danas videti, medvedice Maša i Ljubica sa Ozrena opet oduševile (VIDEO)     ·     Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Od vile na Senjaku i suvog luksuza do beskućnika: Neverovatno potresna životna priča Zorana iz Čačka, izgubio milione i danas se hrani u Narodnoj kuhinji (FOTO)(VIDEO)     ·     Raspevano Dragačevo u trubačkoj prestonici     ·     Uhapšen na Gradini sa 27,5 kilograma marihuane     ·     MUP uputio važan apel svim vozačima     ·     Stiže rampa za oca heroja koji sina invalida nosi na rukama: Novac za Jovana iz Čačka skupljen u rekordnom roku, pokrenuo se čitav grad ali i region (FOTO)     ·     Zakucao se u kamion: Teška saobraćajna nezgoda kod Topole, sudar putničkog i teretnog vozila     ·     Začuli eksploziju pa onda vatrogasne sirene: Prve slike sa mesta požara u centru Čačka, policija ispituje ceo sluačaj i vrši uvidjaj (FOTO)(VIDEO)     ·    


Autor: RINA.rs


Најмања црква у Србији али велика светиња посвећена је Илији Громовнику: Подигнута на стрмој стени у клисури реке Моравице, a до ње се могу попети само храбри (ФОТО)


Ариље - У клисури реке Моравице, на надморској висини од 660 метара и на стрмој стени налази се једна од најмањих црквица у Србији, посвећена Светом Илији. До ове светиње, са које се као на длану види пола западне Србије води само једна уска и каменита стаза, међутим и поред тога цркву Илије Громовника на Градини годишње посети неколико хиљада верника. Саграђена је пре неколико векова, а за време турске владавине представљала је једино место у том крају на ком се чувало српство и вера у Бога.

"Србија је робовала под Турцима пет векова, а за све то време наш народ је успео да сачува хришћанство управо молећи се у неприступачним црквама, које су одолевале непријатељској руци. Често се дешавало да хајдуци пред налетима Турука, на рукама и коњима пренесу остатке цркве са једног на друго брдо и управо захваљујући њиховој сналажљивости очувана је вера", изјавила је етнолог Снежана Ашанин за РИНУ.

Црквица Светог Илије малих је димензија, зидови су окречени у бело, а на крову који је направљен од тесаног камена и даље на месту стоји накривљени крст, упркос свим ветровима и громовима. У унутрашњост воде масивна храстова врата, а у ову духовну кућу у исто време могу ући само два верника јер места више нема.

"То што је ова црква изузтено мала, не умањује њену вредност. Њена симболика и значај су изузетно велики и исти као што га имају веће религијске грађевине. Људи су се ту молили Богу за здравље и срећу својих породица у изузетно тешким условима", нагласила је Снежана.

У њој се три пута годишње одржава богослужење на Беле покладе, Илиндан и Ускрсавање краља Крститеља. Када се стрмом стазом стигне до светиње, верници би требало три пута да обићу око цркве, а према народним веровањима онај ко је грешан не би требало да се упусти у ову авантуру, јер може пасти у понор.

У самом подножју црквице налази се археолошка ископина Кула Градина која датира још из 13. века, а представљала је и војно утврђење јер због свог географског положаја није била лак плен непријатељу.

РИНА


02.08.2022.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO