Укус, мирис и да је лепа на око: Нема добре боровнице без добре саднице, а српски воћари највише бирају материјал који стиже из Холандије, све креће из саксије од два литра (ФОТО)

Малине јесу српски бренд, али већ неколико година биљком будућности назива се боровница. Све је више засада у Србији под овим црним златом, а добра откупна цена и повољни географски услови услед којих домаћа боровница долази на род онда кад је нема у Европи, само су неки од одлучујућих фактора због којих се воћари одлучују да је посаде. Улагања у производњу су велика, али се након неколико година вишеструко врате. Оно што је најважније за добар род свакако је квалитетан садни материјал.

"Квалитетан узгој садница одразиће се како на укус тако и на изглед самог рода, што је можда и од пресудног значаја када дође до куповине. Воће мора лепо изгледати у продавници како би заинтересовало купце, јер ако им се свиди на изглед, купиће га, дакле почетак је визуелан, након тога мора бити лепо и за јело, мора бити чврсто, са довољно шећера и слатко киселим балансом, такође мора бити и свеже, величина је битна, али то не треба увек да буде џамбо воће", рекао је за РИНУ Андреа Пергхер произвођач садног материјала из Холандије.

04.08.2022.


Fotografije