Ne možemo stići da proizvedemo koliko nam traže: Zbog ratova u svetu vojna fabrika iz Lučana ima pune ruke posla i širi svoje kapacitete, kreće se i sa prozvodnjom trofaznog baruta (FOTO)     ·     Živeli smo mesecima na ploči štale, do kuće smo prilazili čamcima: Dramatična sećanja Čačana na katastrofalne poplave pre deset godina, samo se nadaju - bilo ne ponovilo se (FOTO)     ·     Naoružan do zuba, policija upala u stan i našla čitav arsenal oružja: Uhapšen muškarac iz kolašine - imao puške, pištolje i municiju     ·     Četkicom stvara magiju i ljubav prema Srbiji pretvara u dela: Milica je učiteljica ali i vrhunska slikarka, nesebično se trudi da svoj talenat prenese i na đake     ·     U srpskim selima i dalje postoji "drvo zapis": Kultno mesto koje štiti od nevremena i nesreće, a sveti krst urezuje se jednom godišnje (FOTO)     ·     Gomila se smeće po lokalnim samoupravama koje inače ga odvoze na deponiju Duboko: Čačak odmah rešio svoj problem, otpad iz ovog grada se do daljeg odlaže u Kraljevu     ·     Ovo će biti centar zbivanja mladih na Zlatiboru: Dobili prostor za druženje i kreiranje sadržaja (FOTO)     ·     Pao diler u Priboju: Policija mu pronašla marihuanu i vagicu za precizno merenje, sve namenjeno za dalju distribuciju     ·     Dečak pao sa zgrade u Sutomoru: Sa teškim povredama prebačen u Klinički centar     ·     „Milan Blagojević - Namenska” AD obeležila 75 godina postojanja     ·     Jeziva tuča u Novom Pazaru: U sred bela dana čovek prebio dečaka u servisu mobilnih telefona, odmah je uhapšen i sproveden u stanicu     ·     Drogiran napravio pravi karambol u Tutinu bez vozačke dozvole: Na raskrsnici udari u mercedes, na svu sreću niko nije povredjen     ·    


Autor: RINA.rs


Катастрофалне поплаве у селу Дракчићи: Вода носила мостове, пут и превртала намештај (ФОТО, ВИДЕО)


Чачак/ Краљево - Потоп у јуну није заобишао ни мештане села Дракчићи, јер се због обилних падавина излила оближња Мусина река и направила катастрофу. Многи не памте овакве поплаве у својим домаћинствима. Вода у кућама ушла је преко метар дубине, а штале и други помоћни објекти такође су поплављени.


"Све се десило у року од пола сата. Пробудила сам се око осам и видела да је вода ушла у кућу. Вриснула сам и позвала мужа, вода је носила све пред собом и у том тренутку нисмо могли ништа да урадимо сем да се попењемо на спрат и сачекамо да тај први налет прође", каже Нада Плавшић.


Магистрални пут који пролази кроз село Дракчићи, а спаја Чачак и Краљево јутрос је неколико сати био у блокади због изливања Мусине реке, део пута бујица је однела, па је и аутомобил породице Плавшић остао у блату.


"Немамо више прилаз кући, не знам ни како ћемо померити овај ауто, остао је зглављен. Вода је испомерала све у кући, све што је имало излетело је напоље, отворила је балконска врата и носила намештај", прича Слободан Плавшић.


Предислав Дукић у Дракчићима живи преко 50 година и каже да овакву поплаву није упамтио. Пре неколико година, 2014. и 2016. кад је била поплављена скоро цела Србија нису имали никавих проблема, али ове 2019. каже да им је све надокнађено.


"Никад овако није било. Све што смо стварали и улагали у домаћинство је уништено. Метар воде нам је био у кући и страдао је сав намештај. Иза куће смо држали пилиће и неколико јагњади, све је то вода удавила. Поред мог, угроженa су и три комшијска домаћинства. Сви смо се скупили, да заједно спасимо онолико колико можемо и да избацимо ту воду из кућа и дворишта", изјавио је Предислав Дукић.


Ништа боља ситуација није ни у околним селима где је бујица однела сеоске мостове па су мештани практично одсечени од света, а велику штету од овогодишњих јунских поплава претрпеће и пољопривредници јер су засади воћа и поврћа под водом.


На поплављена подручја наредних дана надлежне комисије ће изаћи на терен како би се утврдиле штете, а у Краљево данас стиже и директор "Србија вода" Горан Пузовић.
РИНА


03.06.2019.



Fotografije


Video



x
  Prijava na RINAPRO