Срби га запленили од Немаца током Другог светског рата, а сада већ деценијама чува Ужице: Оклопни тенк симбол је града на Ђетињи, овај Хочкис је један од 1200 колико их је укупно произведено у свету (ФОТО)

Ужице – Неизоставни мотив са скоро свих ужичких разгледница, тенк Хочкис већ деценијама је симбол града на Ђетињи. Његова серијска производња започела је 1936. године у Француској и првобитно је био намењен за подршку јединицама лаке пешадије. Међутим, због својих слабијих карактеристика приликом кретања ван пута и на низбрдицама, тенкови су придодати коњичким јединицама. Због тога се приступило изради побољшане верзије која је носила ознаку Х-39, а одликовала се снажнијим мотором и већом дужином топа.

„Услед пораза Француске од стране Немачке у јуну 1940. године, укупна производња свих верзија тенка Хочкис била је ограничена на око 1200 возила. Током остатка рата Немачка и њени савезници користили су заробљене тенкове у неколико модификација на више фронтова, између осталог и на Балкану. У војсци Краљевине Југославије до почетка Другог светског рата налазио се одређен број Хочкис и Рено тенкова који су били заплењени након капитулације Краљевине“, рекао је за РИНУ, Горан Новаковић, историчар у Народном музеју у Ужицу.

10.08.2022.


Fotografije