Невероватно веровање у Срба које и данас траје: Деца која не могу лако да проговоре поје се водом са воденице поточаре, једна таква читава три века меље у селу Остра (ФОТО)

Чaчак - Воденице поточаре некада су храниле на хиљаде гладних уста и биле једини спас у тешким, гладним временима када се живело на хлебу и води. На левој обали Западне Мораве некада је било 16 воденица, а од тога чак пет на реци Островци. Сада меље само једна и то она коју Миливоје Анђелић Томишинац (66) из села Остра није желео да препусти зубу времена. Пре 300 година саградио ју је његов чукун деда, а он наставио породичну традицију и пета је генерација помељара. Скоро цео објекат сачуван је у аутентичном стању.

"Кад је мој ђед млад умро од упале плућа, воденицу је успешно преузела његова жена, баба Добрила. Она је држала воденицу током два рата, а то су за помељате била најтежа времена. Сећам се да је баба говорила да је батине добијала и од четника и партизана, свака војска која дође, тражила је харач, зло је чекало ако нема брашна. Поточару сам наследио од оца Томише и док сам жив бићу помељар", рекоа је за РИНУ домаћин Миливоје.

11.08.2022.


Fotografije