Od vile na Senjaku i suvog luksuza do beskućnika: Neverovatno potresna životna priča Zorana iz Čačka, izgubio milione i danas se hrani u Narodnoj kuhinji (FOTO)(VIDEO)     ·     Raspevano Dragačevo u trubačkoj prestonici     ·     Uhapšen na Gradini sa 27,5 kilograma marihuane     ·     MUP uputio važan apel svim vozačima     ·     Stiže rampa za oca heroja koji sina invalida nosi na rukama: Novac za Jovana iz Čačka skupljen u rekordnom roku, pokrenuo se čitav grad ali i region (FOTO)     ·     Zakucao se u kamion: Teška saobraćajna nezgoda kod Topole, sudar putničkog i teretnog vozila     ·     Začuli eksploziju pa onda vatrogasne sirene: Prve slike sa mesta požara u centru Čačka, policija ispituje ceo sluačaj i vrši uvidjaj (FOTO)(VIDEO)     ·     Deda prebio maloletnu unuku u Beogradu: Naneo joj teške telesne povrede, preti mu 10 godina robije     ·     Drastična promena vremena utiče na kardiovaskularne pacijente     ·     Zoranu Maksimoviću „Zlatna buklija” i nominacija za Gran pri nagradu publike     ·     Užas u Beogradu: Tramvaj oborio ženu na autokomandi     ·     Uhapšen glumac Sergej Trifunović u Beograd: Kupovao marihuanu u Beogradu     ·    


Autor: RINA.rs


Компанија „Слобода” једини произвођач осветљавајуће ракете у свету


Чачак – Компанија „Слобода” почела је производњу осветљавајуће ракете калибра 57 милиметара која се испаљује  са аутономног лансера. Конструисали су је инжењери фабричког сектора „Развој” чији директор, мр Алекса Вуковић, каже да је „Слобода” данас једини произвођач овог пројектила у свету, јер је угашена једна енглеска компанија која је радила исте ракете.

„Наш производ намењен је осветљавању терена на мору и копну, домет је пет километара и има основни задатак да баци светлост на одређени терен како би посаде могле да уоче покрете јединица на том простору и изврше гађање. Пројектил се састоји од погонског дела, дакле ракетног мотора, затим од бакље са падобраном која осветљава терен, и од балистичке капе, а лансери најчешће садрже по шест ракета” - каже Вуковић за РИНУ. 

Он такође истиче:

„Ракета осветљава површину од 800 пута 800 метара у трајању од 70 секунди и интентитетом светлости од 300.000 кандела. Добру сарадњу на овом пројекту имамо са предузећем „ЕдеПро” из Београда које се бави производњом ракетних горива и они раде погонски део мотора”.

Нови производ биће приказан на предстојећем Сајму наоружања и војне опреме „Партнер 2019” у Београду, од 25. до 28. јуна.

„Успешно смо спровели истпитивања пројектила и већ имамо испоруке и нове уговоре за ову ракету, и са запада и са истока. Производ је, иначе, веома исплатив”.

Војна фабрика у Чачку до сада је производила сличан пројектил, али је његов домет био до три километра.

„Ми непрестано унапређујемо своје пројекте и робне марке, идемо напред и тренутно радимо на 30 развојних артикала, за потребе нашег Министарства одбране, тржишта и потенцијалних купаца. На Сајму ћемо, рецимо, представити пројектиле од 155 милиметара за хаубице, муницију од 40 милиметара са упаљачем темпираним на даљину, панцирни пројектил од 30 милиметара и још нека средства”.

Вуковић наводи да је једна од основних тенденција развоја у компанији рад на електронским упаљачима, близинским, темпирним на даљину и мултифункционалним, као и на панцирним пројектилима где се, уз помоћ нових елемената, побољшава пробојност оклопа.

РИНА 


04.06.2019.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO