Ništa im nije sveto: Muškarac se sumnjiči da je iz crkve kod Plava ukrao 200 eura, podneta krivična prijava     ·     Nadamo se da neće završiti na ražnju: Nesvakidašnji snimak iz centra Čačka, odbeglo jagnje uplašeno luta ulicama grada (VIDEO)     ·     Ne možemo stići da proizvedemo koliko nam traže: Zbog ratova u svetu vojna fabrika iz Lučana ima pune ruke posla i širi svoje kapacitete, kreće se i sa prozvodnjom trofaznog baruta (FOTO)     ·     Živeli smo mesecima na ploči štale, do kuće smo prilazili čamcima: Dramatična sećanja Čačana na katastrofalne poplave pre deset godina, samo se nadaju - bilo ne ponovilo se (FOTO)     ·     Naoružan do zuba, policija upala u stan i našla čitav arsenal oružja: Uhapšen muškarac iz kolašine - imao puške, pištolje i municiju     ·     Četkicom stvara magiju i ljubav prema Srbiji pretvara u dela: Milica je učiteljica ali i vrhunska slikarka, nesebično se trudi da svoj talenat prenese i na đake     ·     U srpskim selima i dalje postoji "drvo zapis": Kultno mesto koje štiti od nevremena i nesreće, a sveti krst urezuje se jednom godišnje (FOTO)     ·     Gomila se smeće po lokalnim samoupravama koje inače ga odvoze na deponiju Duboko: Čačak odmah rešio svoj problem, otpad iz ovog grada se do daljeg odlaže u Kraljevu     ·     Ovo će biti centar zbivanja mladih na Zlatiboru: Dobili prostor za druženje i kreiranje sadržaja (FOTO)     ·     Pao diler u Priboju: Policija mu pronašla marihuanu i vagicu za precizno merenje, sve namenjeno za dalju distribuciju     ·     Dečak pao sa zgrade u Sutomoru: Sa teškim povredama prebačen u Klinički centar     ·     „Milan Blagojević - Namenska” AD obeležila 75 godina postojanja     ·    


Autor: RINA.rs


Сточић као поклон од турског султана, клавир на ком је лично свирао: Овако и данас изгледа унутрашњост родне куће Стевана Стојановића Мокрањца, одолева зубу времена и привлачи посетиоце у Неготин (ФОТО)


Неготин – Уколико вас пут наведе у Неготин, у самом центру ове општине на истоку Србије, дочекаће вас родна кућа највећег и најзначајнијег нашег композитора – Стевана Стојановића Мокрањаца. Ту је овај великан начинио своје прве кораке, проговорио прве речи, али и научио прве музичке тактове. Ова скромна грађевина из 19. века данас је музејски објекат који има статус споменика културе од изузетног значаја.

“Кућа је била потпуно орoнула, а са рестаурацијом се започело 1964. године како би сачували успомену на једног од највећих грађана који су рођени у Неготину. У њој се налазе ствари које су лично припадале Мокрањцу, а неке смо на поклон добили од његовог сина”, рекла је за РИНУ, Весна Јањић, водич у Музеју Крајине.

Када прођете кроз стару капију и закорачите у двориште у ком је потекао Стеван Стојановић Мокрањац, време вас враћа у деветнаести век. Музејска поставка се налази на спрату и распоређена је у четири просторије које су међусобно повезане.

“Посетиоци могу видети клавир на ком је Мокрањац лично свирао, његов радни сто са сребрном мастионицом и пером, као и сточић који је добио на поклон од турског султана. На зидовима су породични портрети које је насликала његова супруга. У другом делу куће налази се огњиште које је остало аутентично, као и трепезаријски прибор”, рекла је Весна Јањић.

Стеван Стојановић Мокрањац у овој кући провео је своје прве године, а затим је отишао у друге градове како би се школовао. Након Гимназије у Београду, уз помоћ Првог београдског музичког друштва и уз државну стипендију, студије музике је започео у Минхебу 1879. године, а наставио и довршио у Лајпцигу и Риму. У Београд се вратио 1887. године и постао један од највећих, јер је у историји српске музике његово име исписано златним словима.

“Сећање на Мокрањца и његова дела итекако живи. Томе сведочи и велики број посетилаца из земље и иностранства који желе да виде и обиђу кућу у којој је рођен овај велики уметник. Годишње овде буде и око двадесет хиљада посетилаца”, истакала је Весна Јањић.

Испред куће налази се и скулптура Стевана Стojановића Мокрањца изливена у бронзи, коју је израдио Небојша Митрић 1980. године, а у част овог највећег српског композитора у његовом родном Неготину сваке године се одржава фестивал “Мокрањчеви дани” који представља својеврсан празник музике на ком учествују најпознатији извођачи из Србије и иностранства.

РИНА

 


14.08.2022.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO