Kad zamiriše nema ništa bolje, dok korica pucketa: Čačanski pečenjari u deficitu sa "robom" pred praznike, obori sve prazniji a potražnja ogromna (FOTO)     ·     Mesto tragedije i užasa komšije i dan danas zaobilaze: Navršila se godina dana od svirepog zločina u selu Gornja Trepča, bratoubica preminuo u ustanovi u kojoj je bio smešten (FOTO)     ·     Spomenik kulture od velikog značaja: Ovo je kuća u kojoj je rođen i odrastao jedan od najpoznatijih kompozitora u istoriji Srbije, posebno mesto u njoj zauzima klavir (FOTO)     ·     Rode u užičkom kraju ne miruju, a za doktore pune ruke posla: Bejbi bum doneo osam novih stanovnika u gradu na Djetinji     ·     Mraz desetkovao voće u ivanjičkim selima: Meštani svakog jutra sa strahom ulaze u šljivike i malinjake, koliko su niske temperature pogubne otkrivaju stručnjaci     ·     Milicija svaki dan patrolira, počinioce često uhvati na delu: Bahatim pojedincima koji prave divlje deponije mora se stati u kraj, bacaju gume, plastiku i leševe uginulih životinja bez pardona (FOTO)     ·     Požar izbio na maloj pijaci u Čačku: Zapalio se drveni objekat, vagrogasci odmah stigli na lice mesta (FOTO)     ·     Devojčicu udario automobil na Dorćolu: Na licu mesta policija     ·     U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša     ·     Silovit sudar kod Požege, na licu mesta Hitna pomoć: Sudarili se kombi i putnička vozila, na toj deonici uvek velika magla     ·     Havarija u Čačku: Odjednom se urušila ogromna količina zemljišta a na ulici krater, stanovnici u strahu (FOTO)(VIDEO)     ·     Zakucao se u prikolicu kamiona: Saobraćajna nezgoda kod Brodareva, jedno lice povređeno (FOTO)     ·    


Одржано "56. Дисово пролеће" у Београду


Београд - У организацији Удружења Чачана у Београду и Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“ из Чачка, у прелепом амбијенту Матице исељеника Србије у Београду, 27. маја 2019. године успешно је по први пут одржана поетско-музичка манифестација "56. Дисово пролеће у Београду". Програм је уприличен поводом окончања конкурса једне од најдуговечнијих поетских манифестација, "Дисовог пролећа" у Чачку, и промоције лауреата награде, као и представљања објављених публикација Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“ из Чачка у 2019. години. Велика част нам је што је у програму учестовао добитник Дисове награде за 2019. годину, песник Ђорђо Сладоје из Новог Сада.

Пре почетка манифестације, присутне је испред Матице исељеника Србије поздравио господин Миодраг Јакшић, истичући жељу за наставком и унапрађењем даље међусобне сарадње. После уводне речи водитеља програма Филипа Љубојевића, младог чачанина студента књижевности, присутним се обратио др Богдан Труфуновић, директор Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“ из Чачка, представио лауреата овогодишње Дисове награде, као и свој рад и рад својих колега. Награђени песник Ђорђо Сладоје почастио је публику стиховима неколико својих песама, трудећи се да се осврне на више етапа и периода свог уметничког рада. Гошће Оливера Недељковић и Марија Радуловић из Градске библиотеке из Чачка упознале су присутне са активностима библиотеке поводом Дисовог пролећа, новим издањем часописа "Дисово пролеће", као и изложбом посвећеном овогодишњем лауреату Дисове награде.

У музичком делу програма наступила је наша млада земљакиња, Чачанка Дуња Драгић, флаутисткиња. Дуња је овенчана многим музичким наградама, а тренутно студира Електротехнички факултет у Београду. Kао специјални музички гост вечери наступио је још један наш Чачанин, познати и признати иметник Професор Бобан Бијелић, виртуоз на хармоници. Током манифестације представљена је нова "Чачанска кула", из серијала акварела "Kуле и градине", аутора Душка Милошевића, члана нашег Удружења. По завршетку официјелног дела програма присутни су се уз пригодно послужење и пиће задржали у пријатном пријатељском неформалном разговору.

Посетиоци манифестације су на поклон од Градске библиотеке из Чачка добили њихово издање књиге песама "Одлагање одласка" (ретроспектива поезије, уз пет нових песама), аутора лауреата Ђорђа Сладоја, потом примерак часописа "Дисово пролеће" посвећен манифестацији, као и каталог изложбе посвећене добитнику Дисове награде за 2019. годину. Захваљујемо им се на овом великодушном гесту уз оцену да су сва ова издања урађена на врхунском уметничком и техничком нивоу.

 Надамо се да ће манифестација "Дисово пролеће у Београду" постати традиционални сусрет Удружења Чачана у Београду са лауреатима Дисове награде и представницима Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“, као и другим представницима културног живота Чачка.

 

РИНА


04.06.2019.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO