Одржано "56. Дисово пролеће" у Београду

Београд - У организацији Удружења Чачана у Београду и Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“ из Чачка, у прелепом амбијенту Матице исељеника Србије у Београду, 27. маја 2019. године успешно је по први пут одржана поетско-музичка манифестација "56. Дисово пролеће у Београду". Програм је уприличен поводом окончања конкурса једне од најдуговечнијих поетских манифестација, "Дисовог пролећа" у Чачку, и промоције лауреата награде, као и представљања објављених публикација Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“ из Чачка у 2019. години. Велика част нам је што је у програму учестовао добитник Дисове награде за 2019. годину, песник Ђорђо Сладоје из Новог Сада.

Пре почетка манифестације, присутне је испред Матице исељеника Србије поздравио господин Миодраг Јакшић, истичући жељу за наставком и унапрађењем даље међусобне сарадње. После уводне речи водитеља програма Филипа Љубојевића, младог чачанина студента књижевности, присутним се обратио др Богдан Труфуновић, директор Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“ из Чачка, представио лауреата овогодишње Дисове награде, као и свој рад и рад својих колега. Награђени песник Ђорђо Сладоје почастио је публику стиховима неколико својих песама, трудећи се да се осврне на више етапа и периода свог уметничког рада. Гошће Оливера Недељковић и Марија Радуловић из Градске библиотеке из Чачка упознале су присутне са активностима библиотеке поводом Дисовог пролећа, новим издањем часописа "Дисово пролеће", као и изложбом посвећеном овогодишњем лауреату Дисове награде.

У музичком делу програма наступила је наша млада земљакиња, Чачанка Дуња Драгић, флаутисткиња. Дуња је овенчана многим музичким наградама, а тренутно студира Електротехнички факултет у Београду. Kао специјални музички гост вечери наступио је још један наш Чачанин, познати и признати иметник Професор Бобан Бијелић, виртуоз на хармоници. Током манифестације представљена је нова "Чачанска кула", из серијала акварела "Kуле и градине", аутора Душка Милошевића, члана нашег Удружења. По завршетку официјелног дела програма присутни су се уз пригодно послужење и пиће задржали у пријатном пријатељском неформалном разговору.

Посетиоци манифестације су на поклон од Градске библиотеке из Чачка добили њихово издање књиге песама "Одлагање одласка" (ретроспектива поезије, уз пет нових песама), аутора лауреата Ђорђа Сладоја, потом примерак часописа "Дисово пролеће" посвећен манифестацији, као и каталог изложбе посвећене добитнику Дисове награде за 2019. годину. Захваљујемо им се на овом великодушном гесту уз оцену да су сва ова издања урађена на врхунском уметничком и техничком нивоу.

 Надамо се да ће манифестација "Дисово пролеће у Београду" постати традиционални сусрет Удружења Чачана у Београду са лауреатима Дисове награде и представницима Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“, као и другим представницима културног живота Чачка.

 

РИНА

04.06.2019.


Fotografije