У Драгачеву штета од поплава већа него икада: Војска изашла на терен

Лучани - Према последњим информацијама на подручју Драгачева под водом је 256 објеката, највише у МЗ Гучи око 190, рекао је за агеницју РИНА председник Општине Лучани Миливоје Доловић.

„На терену се налази пет комисије за процену штете на стамбеним објектима, заједно са комисијом за процену штете на инфраструктури и комисија за процену штете на привреди које сагледавају последице ове катастрофалних поплаве које су нас задесиле 3. јуна. Најгоре је погођена МЗ Гуча негде 190 објеката и Вича која је комплетно поплављена са неких 30 објеката у доњем делу села. Затим Ђераћ и делови Крстаца, Котража и Доњи Дубац”, каже за агенцију РИНА Доловић.

Према његовим речима тренутно се успоставља путна инфраструктура у месним заједницима где је дошло до прекида саобраћаја.
„Наше екипе са 15 машина су и данас на терену. ЈКП `Комуналац` Лучани ради у три смене и уклања кабасти отпад и пере улица. У сарадњи са ЗЗЈЗ у Чачку вршимо дезинфекцију кућа које су већ очишћење. Из Црвеног крста стижу сушачи које ћемо поделити домаћинствима за извлачење влаге из зидова. Највећи проблем је недостатак људства у чишћењу и расклањању самог отпада и муља које је река донела”, наводи председник општине.

У Лучане је стигла и Восјка, и то 145 припадника која ће ту бити и наредних дана.
„Ми их сходно потребама упућујемо у домаћинства где нема довољно радне снаге, и на јавне објекте. Нажалост после обилних падавина појавила су се и клизишта, пријављено нам је у неколико у вишим МЗ. Нажалост има и клизишта која угрожавају и стамбене објекте, као што је то случај на Глогу где смо једну породицу и иселили”, истиче Доловић.

Локално руководство је евакуисане суграђане који нису имали смештај код рођака и пријатеља, сместили у СЦ у Гучи.

Доловић је додао да су поплављена подручја претрпела много веће штете него 2014. и 2016. јер је само преко 500 хектара обрадивог земљишта оштећено и преко 300 км општинских и некатагорисаних путних праваца, а штета Ливнице у Гучи је преко милион евра.

РИНА

 

05.06.2019.


Fotografije
Видео


Видео снимке могу преузети само регистровани корисници.

Број видео снимака: 3