Uhapšen taksista u Beogradu: Devojku (18) dodirivao u automobilu i vulgarno joj se obraćao     ·     U Srbiji toplo, lokalno kiša i pljuskovi sa grmljavinom     ·     Neverovatna nezgoda u Užicu: Vozač seata naleteo na otvorenu šahtu i isprevrtao se na putu     ·     Prve slike spašavanja kod Mionice, teren jako nepristupačan: Vatrogasci konopcima izvukli ženu iz provalije duboke 50 metara (FOTO)     ·     Oni imaju preko 50 godina ali bez problema pešače na stotine kilometara: Igor, Novica i Ostoja krenuli peške od Romanije do Krfa, žele da pomognu izgradnju kampa Svete Srbije (FOTO)(VIDEO)     ·     Drama u selu Struganik: Žena pala u provaliju duboku oko 60 metara, vatrogasci-spasioci izvlačili je konopcima     ·     Težak sudar tri vozila u Srpskoj: Povređeno pet osoba, među njima i deca     ·     Vučić putuje u Njujork: Sledi nam odsudna bitka za Srbiju     ·     Kamioni čekaju četiri sata na prelazu Batrovci     ·     U Guče se održava izložba Ljubivoja i Milovana Ivanovića     ·     Kraj agonije se nazire: Ugašeno 70 posto požara na telu deponije Duboko kod Užica, termovizijski dronovi locirali žarište     ·     Ne zanima ih cena goriva, oni voze - na struju: Na Zlatiboru na deset lokacija postavljeni punjači za električna vozila, punjenje na nekoliko njih potpuno besplatno     ·    


Autor: RINA.rs


Једна печурка била довољна да се направи вечера за чак петоро људи: Огромну гљиву пухару пронашли истраживачи на Копаонику, тешка преко два килограма (ФОТО)


Копаоник - Не каже се узалуд да ништа не рађа као печурке после кише, а да је управо тако показује и пример који стиже са Копаоника, где је група испитивача руде сасвим случајно пронашла огромну гљиву пухару тешку преко два килограма.

- Пронашао сам пухару која је већ на први поглед изгледала велико али нисам очекивао да има више од једног колограма. Међутим, кад сам је измерио показало је два килограма и 50 грама. Мени и мојим колегама била је одлична вечера, исекли смо је на шните и испржили, јако је укусна. Једна је била довољна за нас петорицу“, каже за РИНУ, Марко Јевђенијевић из Страгара.

Иначе, према речима стручњака, ову гљиву описују као тзв. велику пухару лоптастог облика која се углавном среће током лета и с јесени. Најчешће се може пронаћи на отвореним и полуотвореним местима попут башта, на ливадама, пољима, у околини сеоских путева и другде где је земљиште издашно хранљивим материјама.

"Тако велики примерци могу бити везани само за пухару, која уколико су временски услови одговарајући може доста да порасте, чак и да има обим већи преко метар. Нису отровне, али не могу се сврстати ни у јестиве врсте. Јестива је само док је бела и млада, а касније кад се самеље њихов прах се може користи у медицини - каже професор Душко Брковић.

Најкуснија је у прженом облику, сама или са неким додатком. Лековита је. Користила се раније у народној медицини за заустављање крварења на посекотинама.

РИНА


30.08.2022.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO