Kraj agonije se nazire: Ugašeno 70 posto požara na telu deponije Duboko kod Užica, termovizijski dronovi locirali žarište     ·     Oni imaju preko 50 godina ali bez problema pešače na stotine kilometara: Igor, Novica i Ostoja krenuli peške od Romanije do Krfa, žele da pomognu izgradnju kampa Svete Srbije (FOTO)(VIDEO)     ·     Ne zanima ih cena goriva, oni voze - na struju: Na Zlatiboru na deset lokacija postavljeni punjači za električna vozila, punjenje na nekoliko njih potpuno besplatno     ·     Vodeni topovi i jake sirene: Vatrogasci iz Podgorice kolegi priredili nesvakidašnji ispraćaj u penziju, ovako svoj radni vek završavaju samo pravi heroji (VIDEO)     ·     Tragedja u Valjevu: Nastradao mladić star 18 godina kad je vozeći automobil sleteo sa puta i udario u drvo, jedan dečak teško povređen     ·     Upadao u stanove kroz otvorena balkonska vrata i prozore pa nosio sve što se našlo pod rukom: Razbojnik uhašen u Budvi zbog tri teške krađe     ·     On napravi skoro 100 tepsija bureka u jednoj smeni: Ljuboje je čuveni pekar iz Čačka i kaže - mladi neće ovo da rade, čim uprljaju malo više ruke idu na izlazna vrata (FOTO)     ·     Počeli radovi na izgradnji puteva na Pešterskoj visoravni     ·     Za 12 sati na putevima u Srbiji poginulo 5 osoba     ·     U Horgošu uhapšene četiri osobe     ·     Ne mogu stići da proizvedu koliko im traže: Zbog ratova u svetu vojna fabrika iz Lučana ima pune ruke posla i širi svoje kapacitete, kreće se i sa prozvodnjom trofaznog baruta (FOTO)     ·     Pet botaničkih bašta postavlja se na planini Zlatar: Fantastične vesti za sve ljubitelje popularne srpske planine, ovog leta uživanje u novim sdržajima     ·    


Autor: RINA.rs


Једна од најстаријих тврђава у Србији подигнута на стрмој литици у кањону реке, са ње се мотрило на велику светињу: Милeшевац поносно пркоси са узвишења већ осам векова (ФОТО


Пријепоље – Смештена на окомитој стени у кањону реке Милешевке већ вековима зубу времена одолева средњовековна тврђава Милешевац, за који се претпоствља да је подигнут још у првој половини 13. века, са основном наменом да чува манастир Милешеву од непријатеља. Иако још увек поносно пркоси на узвишењу, олује су га нагризле са свих страна, па ће бити извршени конзерваторско-рестаураторски радови на реконструкцији и санацији унутрашњег утврђења средњовековног града Милешевац са спољном капијом.

"Окомита стена на којој је тврђава подигнута, природно је са три стране заштићена оштрим литицама. Сама тврђава се састојала од цитаделе смештене на врху, која је била ојачана двема квадратним кулама спојеним бедемом. Око ње се ка југу ширило утврђење ојачано још једном квадратном кулом, док су још две куле биле смештене као истурене осматрачнице ка самом манастиру. Утврђење је у ранијем периоду делимично археолошки истражено а на самом локалитету су својевремено делимично изведени и конзерваторско рестаураторски радови. Зидови и куле грађени су од ломљеног и притесаног камена у кречном малтеру", рекла је за РИНУ Драгана Вараклић директорка ТО Пријепоље.

Пројекат вредан 3,25 милиона динара подразумева израду пројектне документације, а неопходно је предвидети, према мишљењу Републичког завода за заштиту споменика културе, који је доставио услове, геотехничка и археолошка истраживања терена, узорковање градивних материјала тврђаве, геодетска снимања 3Д скенером и фотографска снимања комплекса.

"Туристичка организација Пријепоља, уз подршку ресорног Министарства трговине, туризма и телекомуникација, реализује пројекат обнове средњовековног града Милешевац. Након пропалог првог јавног позива за израду пројектно-техничке документације за реконструкцију и санацију унутрашњег утврђења са спољном капијом други јавни позив обновљен је почетком августа. Надамо се да ће други јавни позив бити успешан, те да ће пројекат рестаурације бити завршен до краја године", нагласила је Вараклић.

Тврђааву Милишевац помињу извори 1448. и 1454. године и тада се налазио у склопу земаља Стефана Косаче, да би га Османлије трајно заузеле 1465. године. На основу честог помињања у њиховим изворима током наредних векова, може се закључити да је Милешевац заузимао значајно место у том региону, а од 17. века ккао име овог утврђења јавља се и Хисарџик, насатала од турске речи Хисар што значи тврђава.

РИНА


03.09.2022.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO