То се зове квалитет, градили га Римљани а водене бујице и поплаве ништа му не могу вековима: Римски камени мост на реци Љубовићи чувар историје и ремек дело вештих неимара (ФОТО)

Љубовија - Када су пре неколико година поплаве кроз Србију носиле путеве и мостове, Римски мост на реци Љубовиђи грађен још у старом веку одолео је нападима водене бујице и остао на истом месту на ком су га саградили Римљани. Претпоставља се да је зидан од камена седра који је везиван металним кламфама, а затопљен оловом, због чега је, верују, и остао сачуван. Ушушкан у нестварној природној лепоти на самоо 12 километара од центра Љубовије, оавј стари мост представља праву оазу за бројне путнике намернике а некада је био главна саобраћајница римских императора.

"У раној историји на овом простору постојала су два моста, један је уништила набујала река, док други и даље одолева зубу времена. Саградили су га и користири Римљани, за потребе трговаца да транспортују робу преко реке у суседну сада Восну, као и руде из рудника где се сада налази чувени Сокоград. Када су Римљани насељавали овај простор, то је данашња Азбуковица, мост је имао за циљ да повеже Љубовију са Босном, а касније је наставио да буде трговачки друг за време владавине Османлија, каже за РИНУ Драган Павловић секретар службе водича ПС Србије.

11.09.2022.


Fotografije