Ide na remont: Zlatiborska Gold Gondola tokom do 18. aprila radiće samo vikendom, vrši se servis stubova     ·     Kupci stižu iz čitavog sveta, svi žele srpske rasne pse: Radojevići iz sela Šume kod Topole od nemačkih ovčara prave šampione, potrebno je puno vremena i truda (FOTO)     ·     Izgradnja Moravskog koridora teče po planu     ·     Ogromna zaplana marihuane u Rožajama: Pronašli 40 kilograma droge u napuštenom objektu pored magistrale (FOTO)     ·     Gašić stigao kod kuće gde je Danka (2) nestala     ·     Katolici i protestanti obeležavaju Veliki petak     ·     Gradovima i opštinama sredstva za inovativna rešenja u saobraćaju, akcenat na bezbednost dece     ·     Zablistaće novi prozori i vrata u Čačku: Preko 200 gradjana potpisalo ugovore o realizaciji mera energetske efikasnosti, a ovo je samo početak (FOTO)     ·     Vatra progutala kuću u Lapovu: Samohrana majka troje maloletne dece ostala bez krova nad glavom, dobri ljudi skupili se da pomognu     ·     Sprečena ekološka katastrofa: Nepoznato lice u Novom Pazaru u otvor šahte izručilo veliku količinu motornog ulja, na lice mesta odmah upućene nadležne ekipe     ·     U Srbiji danas još toplije, do 28 stepeni     ·     Vučić se danas obraća javnosti u 18 časova     ·    


Autor: RINA.rs


Прва аудиција за Сабор виолиниста Србије у Прањанима: златни прсти младих мајстора


Бумбарево Брдо – Први Сабор виолиниста Србије у Прањанима (16 – 18. август ове године) окупиће доказане мајсторе овог инструмента али и даровите девојчице и дечаке златних прстију, којима су од малена на срцу изворне арије српског народа. То ће да буде и основни смисао ове приредбе у варошици на обронцима Сувобора: да се кроз такмичење сачувају музичка потка нашег поднебља и древне, незаборавне ноте, и тако приреде три дана весеља за госте и завичајце.
„Број учесника на финалној вечери Сабор још није одређен, а прва аудиција већ је одржана, синоћ у Бумбаревом брду. Планирамо још три, у Суботици, Неготину и Бечу” – каже за РИНУ Мићо Кујунџић из Чачка, познати певач изворног мелоса и један од селектора првог Сабора виолиниста Србије.
Тај захтеван посао обавиће заједно са Перицом Васићем, чувеним виолинистом Народног оркестра РТС – а.
„У Бумбаревом брду чули смо све пријављене кандидате, у музицирању без оркестра и одабрали петоро за финале у Прањанима. Одушевљен сам оним што смо чули, чак и млади музичари свирају као да су деценије провели на великој музичкој сцени. Било је сјајно на аудицији, овде у срцу Шумадије. Упоредићу наш Сабор са Гучом, која је изнедрила трубаче имена Мића и Дејана Петровића, Дејана Лазаревића и Бобана Марковића, а у Прањанима ће се појавити неки нови Јашаревић, Момчило Станојевић или Перица Васић” – истиче Кујунџић.
Са аудиције на Бумбаревомо Брду у прањанско финале прошли су Урош Ђорђевић (12) из Живковаца код Аранђеловаца, Вељко Ћирић (14) из Лазаревца, Ранко Ђурић (17) из Вировца, Рајко Стојановић (66) из Даросаве код Аранђеловца и Бора Цукић (68) из Крагујевца.
Иначе, на првој аудицији одржаној у Обреновцу 29. маја, улазницу за велико финале у Прањанима стекли су Бобан Васић (12) из Пиромана (унук Бобан Воза), Стефан Васић (18) из истог села, Давид Маринковић (13) из Калинића и Александар Бунцић (22) из Пећинаца код Руме.
Општина Горњи Милановац ће, као приређивач и домаћин Сабора, уложити велики труд да би доказала како изгледа гостопримљивост у прањанским брдима, жели да се приредба одомаћи и постане народни обичај.
„То је наша дужност према младим нараштајима, да сачувамо музику на инструменту који је наша традиција, да се подсетимо незаборавних мелодија уз које су старији одрастали, волели се или туговали, и да зближимо људе” – напомиње Гвозден Николић, уредник Гласа западне Србије из Чачка и идејни творац овог Сабора.
Забележили смо и шта су нам рекли учесници аудиције у Бумбаревом Брду.
„Са 11 година сам узео виолину у шаке, могу да свирам по читав дан, најпре сам био самоук али сам се касније описменио. И мој отац је свирао, и стриц Аца Шишић, тако да овај инструмент иде са колена на колено, сви смо свирали са душом. Виолина не може да се свира тек онако. У Прањанима могу свима да станем на црту” – беседи мајстор Бора Цукић, мајстор виолине из Крагујевца.
А његов неупоредиво млађи колега са аудиције, Ранко Ђурић, овако се представио:
„Имам 17 година, долазим из Вировца код Мионице, виолину свирам од девете по наговору оца који је јако волео тај инструмент. Он ме одвео код Славољуба Јовановића, тамо сам ишао пет година, а касније сам почео код Моме Станојевића да идем на часове. Данас сам учим, овладао сам да могу.”
Додаје, са младићким самопоуздањем:
„Долазим у Прањане, једна чекам да укрстим гудало са колегама, да видим где сам, на којој сам позицији”.
На Брду се појавио и Ратко Милић родом из Ивањице носећи у рукама металну виолину. Скромно истиче да није мајстор за овај инструмент, али описује и његову необичну историју.
„Ову виолину три године је састављао човек из Ивањице, користећи материјал од америчког авиона који је током Другог светског рата пао на Јавору. Све је радио кријући, страхујући да му се људи не би смејали, и завршио је 1955. ово своје ремек дело, које има више од 300 нитни, бакарних са једне и месинганих са друге стране.”
Аудиција се, дабоме, завршила поселом „Чаша воде са извора” и кафани Слободана Бетулића Бетуле, „Гружански двори”. Препуни локал уживао је, напослетку, уз полетне љубавне песме Вере Матовић, коју је пратио Бетулин оркестар.
„Обавезно ћу доћи у Прањане, ако будем у Србији. Чула сам за Сабор виолиниста, замисао је одлична и то је прилика да се сви веселимо три дана, уз инструмент који је неизоставан у нашој музици” - рекла нам је Чачанка која деценијама живи у Београду.
Иначе, председник жирија у Прањанима биће Момчило Станојевић, прва виолина у Народном оркестру РТС – а, такмичаре ће пратити оркестар Перице Васића, програм ће водити Славко Белеслин, Вукица Лазовић и Жана Јанковић.
Шта о току припрема каже Дејан Ковачевић, председник општине Горњи Милановац?
„ Иницијативу за Сабор виолиниста Србије покренуо је Гвозден Николић и ја сам је оберучке прихватио. Имамо сабор фруле и трубе, али виолине не. Прањани су идеално место за то, где народ обожава домаћу музику и виолину. У наредном периоду ћемо имати и истурено одељење Музичке чачанске школе. Тако да Сабор неће бити само забава већ ћемо и едукативно се бавити овим нашим лепим инструментом на коме може да се свира и класична и добра народна музика. Надам се, како године буду пролазиле, да ће се виолинисти утркивати ко ће да дође и освоји награду Сабора”, рекао је за агеницју РИНА Ковачевић.
Домаћини су наумили да уочи отварања Сабора у варошици потпале највећи лонац са свадбарски купус на свету, од 560 литара, на чијом ће производњом бдети врхунски мајстор за ову дисциплину, Милун Тошић из Мрчајеваца. Неће изостати, разуме се, лонци са пребранцем и гулашом, ни радионица за израду глинених судова, са уметницима из оближње Злакусе.`

РИНА


06.06.2019.



Fotografije


Video



x
  Prijava na RINAPRO