Bošnjaci davali svoja imanja džabe da se put proširi za komšije Srbe: Divan primer sloge u selu Osoje kod Prijepolja, po direktnom nalogu predsednika Vučića asfaltira se put (FOTO)     ·     Pronađeno telo podoficira Vojske Srbije koji je tokom vežbe upao u vodu     ·     Bukte požari širom Srbije: Vatrogasci se uhvatili u koštac sa plamenom izazvanim na otvorenom prostoru     ·     Teška saobraćajna nesreća u Svilajncu: Izgubio kontrolu nad vozilom pa sleteo sa puta     ·     Svetlana Dragijević majka ubice male Danke odbila da svedoči     ·     Vatreni obračun u Kolašinu: Zapaljen skupoceni audi, osumnjičeni za ovo delo prilikom hapšenja napao policajce     ·     Ekološka bomba kod Topole se konačno sanira: Nesanitarna deponija Torovi svaki čas gori, uzrok je nepažnja pojedinica koji tragaju za sekundarnim sirovinama     ·     Pune ruke posla za Hitnu pomoć tokom vremenskog rolerkostera: Najviše se javljali bolesnici koje pate od visokog pritiska i astmatičari     ·     Sinoć napadnut mladić na Autokomandi u Beogradu     ·     Lazoviću i Katniću određen pritvor     ·     Ističe rok za registraciju trotineta, kazne i do 120.000 dinara     ·     U Srbiji još danas toplo, od sutra osetno hladnije     ·    


Autor: RINA.rs


Заљубили смо се у српско село на први поглед, одмах би се преселили ту: Линдзи и Џејмс из Шкотске на бициклама прешли хиљаде километара, циклотуристи фасцинирани Ражаном код Косјерића (ФОТО)


Косјерић - Они су одлучили да освеже свој устаљени живот у уређеној Шкотској и крену у непредвидиву и незаборавну авантуру. Брачни пар Линдзи и Џејмс основне ствари спаковали су у ранчеве, сели на своје бицикле и кренули на пут дуг преко хиљаду километара. Ови циклотуристи планирају да обиђу све земље бивше Југославије. Србија се већ нашла под њиховим точковима, а најдуже су се задржали на западу земље, у Косјерићу. Кажу да би чак и прелепу Шкотску могли да напусте и преселе се у српско село подно Дивчибара.

- Природа нас је овде одушевила, а наравно и гостопримство домаћина због тога са разлогом долазимо у Косјерић и решили смо да купимо парче земље како бисмо овде у некој ближој будућности живели. Посебан печат је на нас оставило место Ражана, и манастир али наравно и српска шљивовица. Следећи пут када будемо долазили покушаћемо да научимо цео процес производење овог одличног пића, казала је Линдзи Куран за агенцију РИНА.

Прошли су до сада скоро целу бившу Југославију на точковима. Од Хрватске, Босне, Србије и крајња тачка им је Црна Гора. Планирају да бициклама пређу близу 2000 километара.

"Временски услови нас нису баш послужили, али смо успели да видимо све лепоте које Србија има. Београд јесте леп као и његове грађевине и мостови, али у њему се води ужурбани живот као и свуда у свету. То нас није претерано фасцинирало. Наставили смо пут ка Косјерићу и ту смо се задржали јер је овом место нажег живота. Заиста смо одушевљени овом лепотом, додала је Линдзи.

Кажу да је бити циклотуриста један од најлепших осећаја на свету. Пружа вам невероватно слободу, спокој али дозу адреналина док обилазите потпуно непозната места. Осим што је неопходна добра кондиција да бисте путовање слично овом издржали, морате бити спремни и на низ других потешкоћа. Али, како истиче Џејмс, све се на крају реши а незаборавно путовање несметано настави.

- Оно што нам је био проблем приликом путовања, свакако је недостатак простора за бициклисте, па смо на појединим деоницама морали да сиђемо како би се мимоишли са аутомобилима који су се кретали, али и доста паса који су нас ометали приликом вожње . Ипак, осећај који смо доживели и прелепе успомене, вреде сваког ризика и труда, истакао је за крај Џејмс.

РИНА


12.09.2022.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO