Дан кад су српски сељаци спасили америчке пилоте: Обележава се 78. годишњица Операције Халијард, горски аеродром у Прањанима по први пут надлеће авион Херкулес

Горњи Милановац - Ништа не говори о пријатељству Срба и Американаца као мисија „Халијард у којој су мештани села Прањани спасавали савезничкле пилоте и пружили им топао дом и храну онда кад је то било најпотребније, преноси агенција РИНА. На меморијалном центру на Галовића Пољу у Прањанима данас је обележена 77. годишњица мисије која је доказ великог пријатељства два велика народа.Обележавањем годишњеце мисије „Халијард"на Галовића пољу, положени су венци жртвама изгубљеним у Другом светском рату уз емитовање химни САД и Србије, у присуство припадника ВС и министарке култре и информисања, Маје Гојковић.

„Хоћемо да од овог места направимо комплекс са којим ће историја бити поносна. Последњих неколико година уложена су велика средства у Прањански крај и тиме оживело неколико хиљада домаћинства, захваљујући држави Србији и председнику Александру Вучићу, и само оно што је најзначајније што се десило овој крају је повеживање ове варошице са аутопутем "Милош Велики", магистралом у дужини од 25 километара је сан био за све мештане у последњих педесет година. Галовића поље је сређено, направљен је горски аеродором и меморијални центар и нећемо стати на овоме и оно што нас највише радује што ће ово место и мисија "Халијард", бити снимњен филм који ће представити , наше претке и хероје овог краја који су помогли у спашавању америчких пилота", казао је Дејан Ковачевић, председник општине Горњи Милановац.

17.09.2022.


Fotografije