Od vile na Senjaku i suvog luksuza do beskućnika: Neverovatno potresna životna priča Zorana iz Čačka, izgubio milione i danas se hrani u Narodnoj kuhinji (FOTO)(VIDEO)     ·     Raspevano Dragačevo u trubačkoj prestonici     ·     Uhapšen na Gradini sa 27,5 kilograma marihuane     ·     MUP uputio važan apel svim vozačima     ·     Stiže rampa za oca heroja koji sina invalida nosi na rukama: Novac za Jovana iz Čačka skupljen u rekordnom roku, pokrenuo se čitav grad ali i region (FOTO)     ·     Zakucao se u kamion: Teška saobraćajna nezgoda kod Topole, sudar putničkog i teretnog vozila     ·     Začuli eksploziju pa onda vatrogasne sirene: Prve slike sa mesta požara u centru Čačka, policija ispituje ceo sluačaj i vrši uvidjaj (FOTO)(VIDEO)     ·     Deda prebio maloletnu unuku u Beogradu: Naneo joj teške telesne povrede, preti mu 10 godina robije     ·     Drastična promena vremena utiče na kardiovaskularne pacijente     ·     Zoranu Maksimoviću „Zlatna buklija” i nominacija za Gran pri nagradu publike     ·     Užas u Beogradu: Tramvaj oborio ženu na autokomandi     ·     Uhapšen glumac Sergej Trifunović u Beograd: Kupovao marihuanu u Beogradu     ·    


Autor: RINA.rs


Трновача и маџарка старе су сорте, али рађају "као девојке": Милисав из села Забрђе код Љубовије ове године има рода преко две тоне, све иде у казан за ракију (ФОТО)


Љубовија - Шљиве су ове године добро родиле у скоро свим деловима Србије. Суша јесте десетковала део рода у појединим воћњацима, али оно што се не прода по добром старом, српском обичају иде у казан за ракију. Милисав Вићентић из села Забрђе код Љубовије остао је веран традицији, и у његовом шљивику расту само старе сорте.

"Узгајам око 350 стабала трноваче и маџарке. Ове сезоне дале су солидан рад и кад је у питању количина, али и квалитет. Укупно је негде дало рода око 2,5 тоне, али пошто то не продајемо све ће завршити у казану за печење наше љуте шљивовице. Правимо је на традиционалан начин као што су то радили наши преци и због тога и јесте толико специфична и врхунска", каже за РИНУ Милисав.

Када би промоцију општине Љубовија представљали свету, ова општина , захваљујући својим природним лепотама сврстала би се међу три топ дестинације на Балкану које инострани туристи обавезно морају посетити. Оно по чему је Љубовија посебна јесте гастрономска понуда кога никога не оставља равнодушним. Традиционални производи попут сира, кајмака и пршуте обавезни су на трпезама уз чашицу управо српска ракије шљивовице.

"Љубовија заиста има много тога да понуди посетиоца, нестварне природне лепоте, планина Бобија , кањон Трешњица, културно-историјски споменици. Међутим, гастрономска понуда је наш адут и кец у рукаву, јер оно што туристи овде могу пробати, нема нигде у свету. Азбуковчкој кухињи посветили смо и лизаву једну манифестацију која из године у годину, окупља све већи број посетилаца", изјавила је Јелена Тешић директорка ТО.

РИНА


20.09.2022.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO