Завршена информатичка обука жена у прибојским селима

Прибој - Удружење жена „Сачувајмо село” из Прибоја је конкурисала код Министарства трговине, туризма и телекомуникација на конкурсу за пројекат „Мој прозор у свет” који је прошао са милион динара. У оквиру тога обављена је обука 32 жене из четири сеоске месне заједнице у Прибоју. Купљено је шест лап топова које су оне користиле, фото апарат, пројектори и све оно што је било потребно за презентацију њихових производа.

Обуке су вршене у домаћинствима самих жена, како оне не би морале да долазе у град и тако губиле на времену. Успешно су завршиле основну ИТ обуку и упознале се са основним официјалним пакетом, раду на рачунару путем интернета, на свим апликацијама и презентацијама на Power pointu које су данас и представиле.

Данас је одржана завршна конференција којој је присуствовала државна секретарка Татјана Матић из Министарства трговине, туризма и телекомуникација а имајући у виду да је ово један од два најбоље оцењена пројекта међу осам који су рађени у Србији преко овог министарства.

„Ми смо подржали пројекат `Сачувајмо село` са милион динара на нашем конкурсу. Он је био најуспешнији а разлог лежи у чињеници да овде имамо једну врло добру невалдину организацију која окупља жене пољопривреднице. Сматрамо да је овај начин окупљања и рада оно што је неопходно не само као подршка развоју руралне средини у Републици Србији већ и економског оснаживања жена у заједницама. Овај прибојски крај и жене су показале колико им интелектуалне вештине помажу у томе да своје производе могу да презентују на различитом интернет тржишту. За крај године планирамо да реализујемо још један пројекат у сарадњи са овом невалдином организацијом у Прибоју али и са локалном самоуправом. Следећи корак је формирање женске задруге и нешто чему ћемо ми као ресорно министарство дати подршку”, рекла је Матић.

10.06.2019.


Fotografije