Žestok sudar kod tivatskog aerodroma: Motorom udario u automobil, vozač dvotočkaša teže povređen     ·     Gomila se smeće po lokalnim samoupravama koje inače ga odvoze na deponiju Duboko: Čačak odmah rešio svoj problem, otpad iz ovog grada se do daljeg odlaže u Kraljevu     ·     Kuma dobila poklon, pa se prošetala kroz kompleks: Ana je dala ime jake simbolike zatvorenom bazenu u Gornjem Milanovcu     ·     Policija intenzivno traži čoveka sa fotografije: On je pesnicama naneo teške telesne povrede Novosadjaninu     ·     Čačanin (39) uhapšen zbog oduzimanja deteta     ·     Velika zaplena kragujevačke policije: Uhapsili dilera koji je kod sebe imao kokain, marihuanu i pištolj, završio u pritovu a pištolj oduzet     ·     Formirana tri bedema i šest kaskada, oko 80 ljudi uključeno u gašenje vatre: Agonija na deponiji Duboko kod Užica i dalje traje, uz nadljudske napore nadležnih ekipa situacija ide na bolje     ·     Mala, ali jako opasna - meštani strepeli od poplava: Uređuje se korito reke Despotovice a uz njene obale grade pešačke i biciklističke staze, sjane vesti iz Gornjeg Milanovca (FOTO)     ·     Voda potpuno bela od sapunice u reci Trnavici: Stanovnici novopazarskog naselja u šoku, plaše se potencijalnog ekološkog incidenta (FOTO)(VIDEO)     ·     Policija upala u stan, a u stanu droga: Uhapšen Čačanin zbog sumnje da proizvodi i prodaje amfetamin i kanabis     ·     Robert Fico je stabilizovan, ali kritično: Stručnjak objašnjava šta ovo znači i da li mu je život ugrožen     ·     Na radnika se obrušila zemlja: Hitna pomoć hitno upućena u Mirijevo     ·    


Autor: RINA.rs


Деца су на поклон добила два јарета, а сада њихово стадо броји преко 60 грла алпино коза: Самира и Есад из Милешеве код Пријепоља од козарства направили уносан бизнис, сво млеко које помузу и сир који направе одмах продају (ФОТО)


Пријепоље - Током епидемије корона вируса потражња за козјим млеком вишеструко је повећана, а козарство је постало уносан посао. То најбоље показује и пример седмочлана породица Фазлић из Милешеве код Пријепоља која је овом граном пољопровреде почела да се бави сасвим случајно, а касније је то прерасло у озбиљан посао. Два јаререта које су најмлађи чланови породице добили на поклон требало је хранити, па су одлучили купити и једну козу, а туристи који овде често свраћају били су заслужни за идеју која ће их довести до озбиљних резултата.

 

- Видео је народ те козе и често су свраћали да питају имате ли козјег млека, сира и сурутке на продају. Ми смо их враћали са одговором да немамо и не производимо. Међутим, када смо увидели да код нас свраћа велики број људи управо из тог разлога, помислили смо ајде зашто да не и наше стадо проширили на још три козе - казала је за РИНУ Самира Фазлић.

 

 

Природно окружење у близини манастира Милешава у коме ова породица живи идеално је за испашу коза, којима је трава основна храна. 

 

 

- Доста више дају млека, чак више и витамина има у овој зеленој трави, зими једино што им дајемо мало сена, кукуруза и жита и показало се да такав избор хране даје одлчан квалитет козјег млека. Козје млеко је веома хранљива и квалитетна намирница, препуна битних витамина и минерала, а потражња за њим је и даље велика. Колико год да помуземо, све се прода", каже Санира.  

 

Фазлићи су хоби и заљубљеништво у козарство, неслутећи претворили у бизнис, а сада њихови обори броје преко 60 грла алпино сорте. Вредни домаћини су зараду од продатих производа улагали у опрему и градњу новог музилишта и стаје.

 

- Све што зарадимо улажемо у унапређење производње, у простор где ће козе боравити зими, млекар и у менахизме који су нам неопходни за мужу. Сада имамо капацитет муже да у истом тренутку помуземо 25 коза, али планирамо да још више проширимо, а уједно и себи да олакшамо, рекао је Есед Фазлић.

 

Самира је брзо увидела да је добра зарада и од прављења млечних производа, па је засукала рукаве и упустила се у производњу младог сира и сурутке и то од невареног млека.

 

- Млеко додатно прерађујемо, прослеђујемо на цеђење и док се није охладило ја га усирим. Такође сурутка не провире јер нема потребе, тако не добија било какав шмек а нема ни бактерија, све мора бити проверено - додала је она.

 

Када као код ове породице слога кућу гради, тријумф је загарантован. Тајна успеха Фазлића је у томе што у овом послу учествуују сви, од најмлађих до најстаријих, а Самира је покретачка снага која их мотивише.

 

РИНА


07.10.2022.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO