Upadao u stanove kroz otvorena balkonska vrata i prozore pa nosio sve što se našlo pod rukom: Razbojnik uhašen u Budvi zbog tri teške krađe     ·     Vodeni topovi i jake sirene: Vatrogasci iz Podgorice kolegi priredili nesvakidašnji ispraćaj u penziju, ovako svoj radni vek završavaju samo pravi heroji (VIDEO)     ·     On napravi skoro 100 tepsija bureka u jednoj smeni: Ljuboje je čuveni pekar iz Čačka i kaže - mladi neće ovo da rade, čim uprljaju malo više ruke idu na izlazna vrata (FOTO)     ·     Počeli radovi na izgradnji puteva na Pešterskoj visoravni     ·     Za 12 sati na putevima u Srbiji poginulo 5 osoba     ·     U Horgošu uhapšene četiri osobe     ·     Ne mogu stići da proizvedu koliko im traže: Zbog ratova u svetu vojna fabrika iz Lučana ima pune ruke posla i širi svoje kapacitete, kreće se i sa prozvodnjom trofaznog baruta (FOTO)     ·     Pet botaničkih bašta postavlja se na planini Zlatar: Fantastične vesti za sve ljubitelje popularne srpske planine, ovog leta uživanje u novim sdržajima     ·     Silovit, direktan sudar vozila u Čačku: Dve osobe povređene, prebačene u Opštu bolnicu     ·     Ništa im nije sveto: Muškarac se sumnjiči da je iz crkve kod Plava ukrao 200 eura, podneta krivična prijava     ·     Nadamo se da neće završiti na ražnju: Nesvakidašnji snimak iz centra Čačka, odbeglo jagnje uplašeno luta ulicama grada (VIDEO)     ·     Živeli smo mesecima na ploči štale, do kuće smo prilazili čamcima: Dramatična sećanja Čačana na katastrofalne poplave pre deset godina, samo se nadaju - bilo ne ponovilo se (FOTO)     ·    


Autor: RINA.rs


Пола бивше Југославије они снабдевају са кромпиром: Парцеле браће Жунић из Пријепоља простиру се на осам хектара, ове сушне године спасили су их системи за наводњавање (ФОТО)


Пријепоље – Иако година изузетно сушна и тешка за пољопривреднике, браћа Жунић из Пријепоља не одустају од производње кромпира. На парцелама од осам хектара, сопственим али и изнајмљеним, посадили су ово поврће и током сезоне имају приноса неколико десетина вагона. Оно што их је спасило јесу системи за наводњавање.

- Највећи део лета је био сушан. Уз то имали смо хладно пролеће и генерално врло мало падавина током године. Ми смо се извукли захваљујући лимској води и нашем улагању да је имамо кад год је потребно. Испоставило се да је најбољи пословни потез ове године то што нисмо сејали кромпир на Јабуци. Уштедели смо тако најмање милион динара хемије и заштите, јер су на парцелама преко 1000 метара надморске висине суша и стални ветрови оставили праву пустош. Мало је озбиљнијих произвођача кромпира који су успели да изваде онолико кромпира колико су засејали, објашњава Стеван Жунић.

Водећи рачуна о специфичностима производње козумног кромпира Жунићи су распоредили сетвене површине на сопственим или изнајмљеним парцелама у Беглуцима, Грачаници, Јабуци, Бабинама…Пошто су последњих година све више препознати као примерни произвођачи купуса, младог и киселог, овој култури обично припадну парцеле у Грачаници и у Беглуцима.

- Тако најчешће буде, али ове године смо и кромпир засејали у Грачаници што се показало као спасоносан потез јер су ове парцеле заједно са оним у Беглуцима, на породичном имању, покривене системима за наводњавање, додаје Стеван.

Газдинство браће Жунић је без дилеме најуспешније у лимској долини а тешко је и на ширем простору наћи сличан пример. Годишње се кромпиром и купусом засеје односно засади око 8 хектара, некад је то приближно па једнако, али примат и даље има кромпир јер је за ове честите произвођаче од немерљивог значаја да испоштују традиционалне купце из Србије и околних држава.

- Када се бавите пољопривредом и радите у фабрика под отвореним небом, зарада је увек неизвесна јер на њу утиче много фактора. Неких година будемо задовољни само ако повратимо уложено, да не одемо у минус. Осим производње кромпира, развили смо и производњу и киселог купуса који се, у таквом стању, често може наћи у добро снабдевеним маркетима широм Србије. Што се показало као добар потез, каже Дејан Жунић.

Њихови производи, кромпир и купус, ове године одлазе најчешће у Војводину, Београд и неке од околних држава из састава некадашње СФРЈ. Велепродајна цена кромпира се креће од 60 до максимално 80 динара а на неким зеленим пијацама и у продавницама у Београду кромпир иде од 110 до 140 динара за килограм.

РИНА


14.10.2022.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO