Njihov galop je nestvaran, a svaki košta kao suvo zlato: Dušan iz sela Brzan ima jedinstvenu farmu na Balkanu, na 10 hektara zemlje gaji jelene, srne i među njima jedan izuzetno redak primerak (FOTO)     ·     Ambasadori Frankofonih zemalja posetili Čačak i upoznali se sa programom „Čačanka rodna”     ·     Raspisani konkursi za programe od javnog interesa u omladinskom sektoru     ·     Čačanski srednjoškolci šampioni jugozapadne Srbije     ·     Mrtve i bolesne na ledjima nosio mesecima, a onda usledio hladan tuš: Bojan iz Užica je heroj kovid epidemije i umesto da ga zaposle dobio šut-kartu, sada sa bolesnim ocem živi od 10.000 dinara (FOTO)     ·     GIZ: Pomoć turizmu, ugostiteljstvu i vinarstvu od ukupno 350.000 evra     ·     Spasio je mnoge, a sada su pomogli njemu: Povređeni planinar i član Gorske službe spasavanja Srbije danas će biti otpušten iz albanske bolnice, Nikola će zauvek zapamtiti Prokletije     ·     Ponovo jezdi šinama najatraktivniji voz u Srbiji: Počela letnja sezona na Šarganskoj osmici i trajaće sve do 31. oktobra     ·     Tuga u Čačku, preminuo mladi fudbaler: Stefanu Laziću detinjstvo i blistavu karijeru prekinuo je tumor potkolenice     ·     Nema rudnike zlata, ali njen razvoj ipak u ekspanziji: Opština Ljubovija postala veliko gradilište i top turistička destinacija za samo nekoliko godina, njena sela sve su punija (FOTO)     ·     Bebi bum u srpskom gradu, ovako se bori protv bele kuge: U Užicu za 48 sati rođeno čak 18 beba, devojčice u prednosti u odnosu na dečake     ·     Plata za deficitarna zanimanja ide čak i preko 1.000 evra     ·    


Autor: RINA.rs


Кренули без адекватне опреме на један од најопаснијих терена у Србији, ноге су им услед тремора дрхтале и нису могли нигде: Ренџер открива детаље спасавања двојице планинара, драматична акција трајала преко десет сати (ФОТО)


Бајина Башта - Права драма одиграла се на Тари када су се у опасности нашла два планинара, а акција њиховог спасавања потрајала је скоро десет сати. Међу првима на лицу места нашли су се и ренџери Националног парка Тара. 

 

"Лоцирали смо их у пределу места Звезда на Тари према пећини Топла Пећ, већ је почео да пада мрак нису могли више да пешаче, а терен је јако стрм и неприступачан. Нису имали код себе никакву опрему за пењање самим тим нису могли ни да се врате назад", рекао је за РИНУ Милисав Мијатовић, ренџер у НП Тара.

 

Њихова срећа била је у томе што се, стицајем околности, управо на Тари одржавала велика вежба управљања јединицама у ванредним ситурацијама ГСС Србије, Сарајева, Брчког и планинарског клуба Тара и у том тренутку се у Бајиној Башти нашао довољан број спасилаца да пруже прву помоћ у кратком временском периоду. Шест спасилаца ГСС први су кренули на терен, а остали ренџери, ватрогасци остали су као подршка док се не стигне до повређених. Оног тренутка када су успоставили визуелни контакт и комуникацију са заробљенима, ренџери су добили информације да ће лица бити евакуисана према језеру Перућац. Тада су се остали спустили на само језеро чамцима, како би их безбедно евакуисали. Акција спасавања је трајала од пола седам увече до пола четири ујутру, с тим што је цела акција завршена у пет када је напуштена локација где се одигравала евакуација.

 

"Заробљеним планинарима констатован је тремор, то је невољно дрхтање целог тела, екстремитета или одређених група мишића, услед брзог наизменичног грчења. То је осећај сличан оном кад се уплашите. Њима су се ноге укочиле и били су беспомоћни. Тара је непредивдива планина, а они су се нашли на једном од најопаснијих терена", изјавио је ренџер Милисав.

 

У акцију спасавања је било укључено 17 људи, међу којима су осим припадника ГСС и ренџера учествовали и припадници граничне полиције, ватрогасаца са чамцима, и са пет службених возила. 

 

РИНА


17.10.2022.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO