Ništa im nije sveto: Muškarac se sumnjiči da je iz crkve kod Plava ukrao 200 eura, podneta krivična prijava     ·     Nadamo se da neće završiti na ražnju: Nesvakidašnji snimak iz centra Čačka, odbeglo jagnje uplašeno luta ulicama grada (VIDEO)     ·     Ne možemo stići da proizvedemo koliko nam traže: Zbog ratova u svetu vojna fabrika iz Lučana ima pune ruke posla i širi svoje kapacitete, kreće se i sa prozvodnjom trofaznog baruta (FOTO)     ·     Živeli smo mesecima na ploči štale, do kuće smo prilazili čamcima: Dramatična sećanja Čačana na katastrofalne poplave pre deset godina, samo se nadaju - bilo ne ponovilo se (FOTO)     ·     Naoružan do zuba, policija upala u stan i našla čitav arsenal oružja: Uhapšen muškarac iz kolašine - imao puške, pištolje i municiju     ·     Četkicom stvara magiju i ljubav prema Srbiji pretvara u dela: Milica je učiteljica ali i vrhunska slikarka, nesebično se trudi da svoj talenat prenese i na đake     ·     U srpskim selima i dalje postoji "drvo zapis": Kultno mesto koje štiti od nevremena i nesreće, a sveti krst urezuje se jednom godišnje (FOTO)     ·     Gomila se smeće po lokalnim samoupravama koje inače ga odvoze na deponiju Duboko: Čačak odmah rešio svoj problem, otpad iz ovog grada se do daljeg odlaže u Kraljevu     ·     Ovo će biti centar zbivanja mladih na Zlatiboru: Dobili prostor za druženje i kreiranje sadržaja (FOTO)     ·     Pao diler u Priboju: Policija mu pronašla marihuanu i vagicu za precizno merenje, sve namenjeno za dalju distribuciju     ·     Dečak pao sa zgrade u Sutomoru: Sa teškim povredama prebačen u Klinički centar     ·     „Milan Blagojević - Namenska” AD obeležila 75 godina postojanja     ·    


Autor: RINA.rs


Купују га на грам, а не на килограм и одличан је афродизијак: Звонко из Смедерева прави један од најскупљих сирева на свету, 100 грама кошта 100 евра а у њега се стављају црни и бели тартуфи (ФОТО)


Смедерево - Многи грађани Србије дали су се у лов на тартуфе, јер се показало да наша земља и те како има чиме да се похвали кад су у питању ове најскупље гљиве на свету. Звонко Јовановић из Смедерева отишао је корак даље и одлучио да направи сир тартуфима који се због своје папрене цене купује на граме, а не а килограме.

"Ми смо одлучили да направимо нешто што многима није пошло за руком. Сир са тартуфима није за свакодневну конзумацију. Има екстремно јак укус, а његова цена је 100 евра за 100 грама. Прави се искључиво од крављег млека, додаје се бели или црни тартуф и то све сазрева четири године. Пре тога не треба да се конзумира. У такав стир стављају се и додаци попут жалфије и ораха", рекао је за РИНУ Звонко.

Овакви сиреви служе се уз флашу доброг вина и после главног јела као посебан деликатес. Пошто је изузетно јаког укуса, чак и најватренији љубитељи сира са тартуфима могу да поједу мале количине. Примера ради, 100 грама овог специјалитета за једно вече могу да поједу четири особе једно вече.

"Оно што је битно јесте да унутар овог сира се стављају додаци правог тартуфа а не нека уља. Састав је шест одсто белог, док је у црном десет посто тартуфа. Овај сир је одличан афродизијак, а због својих својстава препоручује се особама преко 50 година", додао је Звонко уз осмех.

Овај Смедеревац свој асортиман излошио је на првом сајму млечних производа у Западној Србији који је протеклог викедна одржан у селу Горња Горевница код Чачка. На манифестацији Млечни пут многи су први пут имали прилику да пробају управо овај скупоцени сир, али и многе друге специјалитете од млека попут ролованог кајмака, магарећег сира али и лековитог сира од ароније.

РИНА


18.10.2022.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO